Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Λουξεμβούργο: Ο φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης

Γερμανικό ΣΔΟΕ: Η Βρετανία προστατεύει τα Channel Islands, η Γαλλία το Μονακό.

moneyΔεν χρειάζεται οι επενδυτές να πάνε στην Καραϊβική η Ευρώπη προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο επενδυτής να ταλαιπωρείται, υποστηρίζει το στέλεχος της γερμανικής υπηρεσίας διώξεως του οικονομικού εγκλήματος, Ράινχαρντ Κίλερ.

«Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να κοιτούμε τι γίνεται στην Καραϊβική, αλλά να συγυρίσουμε μπροστά από τη δική μας πόρτα. Η Βρετανία προστατεύει τα Channel Islands, η Γαλλία το Μονακό. Και σε αυτά να προσθέσουμε τα γνωστά προβλήματα που έχουμε με το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Αυστρία», λέει ο Γερμανός εφοριακός.

«Είμαστε ένας ευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός χώρος και αρνούμεθα τον χαρακτηρισμό φορολογικός παράδεισος τονίζει ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβουργου Λουκ Φρίντεν.

146 τράπεζες από 26 χώρες του κόσμου έχουν εγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο, όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Δουκάτου. Το Λουξεμβούργο ανήκει στους 10 κορυφαίους χρηματοοικονομικούς χώρους. Είναι μία από τις δύο σημαντικότερες έδρες συναλλαγής αμοιβαίων κεφαλαίων. Η πρακτική αυτή δεν συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Και ακριβώς τα κεφάλαια αυτά κάνουν το Λουξεμβούργο πρώτη χώρα της ΕΕ στο κατά κεφαλή εισόδημα.

Σαφήνεια και ευελιξία, σεβασμός στο τραπεζικό απόρρητο και ένας αυστηρός νόμος κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι τα κλειδιά που έδωσαν στο Λουξεμβούργο τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει ανάμεσα στους επενδυτές. Όλα αυτά συνθέτουν μια «ανταγωνιστική» φορολογική πολιτική και μια ευέλικτη γραφειοκρατία που διευθετεί τα πάντα με ταχύτητα.

Εδώ και δεκαετίες καλλιεργεί το Μεγάλο Δουκάτο τη φήμη του ασφαλούς λιμένα. Πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ είναι η περιουσία των εταιρειών επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρείας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Ogier. Ο φόρος που καταβάλλουν οι εν λόγω εταιρείες είναι ελάχιστος. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις έχουν ανοίξει θυγατρικές στο Λουξεμβούργο προκειμένου να φορολογούνται με ευνοϊκούς όρους τα κέρδη τους.

Ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ ζητά περισσότερη διαφάνεια στα φορολογικά μοντέλα που ακολουθούν οι επιχειρήσεις. «Μια επιχείρηση θα πρέπει να ανακοινώνει πόσες θυγατρικές έχει, ποια είναι τα κέρδη της και που σημειώθηκαν αυτά. Και κυρίως πόσο φόρο επί των κερδών κατέβαλε. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να διαπιστώσουν οι δημοσιογράφοι και η κοινωνία των πολιτών εάν η αναλογία κερδών και φόρου είναι η δέουσα.

Σε κάθε περίπτωση, το Λουξεμβούργο εμφανίζεται διατεθειμένο να αποδεχθεί περισσότερη διαφάνεια στο οικονομικό του μοντέλο, δήλωσε ο Λουκ Φρίντεν, η κυβέρνηση της χώρας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διαβιβάζονται οι πληροφορίες για τους τόκους που λαμβάνουν ιδιωτικοί καταθέτες στις εφορίες των χωρών τους. Σε αυτό αντιδρά η αντιπολίτευση που επιμένει στο τραπεζικό απόρρητο.

Η υπόθεση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου προκαλεί διαμάχες και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας με τους Σοσιαλδημοκράτες να εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν και τους κυβερνητικούς τους εταίρους, τους συντηρητικούς, να τάσσονται υπέρ της διατήρησης του απορρήτου. Ο Γκούντραμ Βολ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών επισημαίνει: «Είναι απαραίτητη η φορολογική διαφάνεια. Δεν είναι επιθυμητοί στην Ευρώπη οι φορολογικοί παράδεισοι. Δεν είναι επιτρεπτό να διατηρεί μια χώρα τις τράπεζές της και να ασκεί φορολογική πολιτική σε βάρος των άλλων».

Πηγή: Deutsche Welle

By