Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λύση στο πρόβλημα με τον έλεγχο του αίματος

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή για μεταβατικές συμβάσεις

aimodosiaΛύση στο πρόβλημα που προέκυψε στο μοριακό έλεγχο αίματος, καθώς δεν έχουν συναφθεί οι νέες συμβάσεις για την προμήθεια των απαραίτητων αντιδραστηρίων προώθησε το υπουργείο Υγείας.

Το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας απέστειλε στα εννέα κέντρα μοριακού ελέγχου που λειτουργούν στη χώρα σχετικό έγγραφο ώστε να συναφθούν τρίμηνες μεταβατικές συμβάσεις, καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τη δημόσια υγεία, όπως τονίζεται σε αυτό.

Όπως αναφέρει στο thepaper η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Ιωάννα Μυρίλα, «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα με τον έλεγχο του αίματος», παρότι από τη Δευτέρα η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αντιδραστήρια είχε δώσει εντολή να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι. Αυτό όπως εξηγεί οφείλεται στο ότι τα Κέντρα Ελέγχου λειτουργούν με αποθεματικό και έτσι «δεν έχει σταματήσει ο μοριακός έλεγχος του αίματος».

Ωστόσο, όπως προειδοποιούσε με σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, η εμπλοκή που προέκυψε με τον έλεγχο του αίματος έχει ως αποτέλεσμα από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ο κάθε ασθενής που θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή παραγώγων να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κατήγγειλε ότι «ξαναγυρνάμε σε εποχές πριν το 1993, όπου οι μεταγγίσεις γινόταν χωρίς έλεγχο για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών».

Μετά τη χθεσινή κίνηση του υπουργείου η πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι μέχρι την Πέμπτη το πρωί θα έχουν φτάσει τουλάχιστον στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας 30.000 αντιδραστήρια. Αντίστοιχα, προσθέτει, κάθε κέντρο θα προωθήσει τη διαδικασία σύναψης των μεταβατικών συμβάσεων.

Τα εννέα κέντρα μοριακού ελέγχου αίματος είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Γ.Ν. «Γ. Γεννηματάς» και Γ.Ν. «Λαϊκό» στην Αθήνα, για το ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, και τα Γενικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Πάτρας και Ηρακλείου («Βενιζέλειο»).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By