Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάνη: Η συνωμοσία της πέτρας

Καρδαμύλη

1

Ένα φθινοπωρινό road trip που ξεκινά από τη σοφιστικέ Καρδαμύλη για να καταλήξει στην καρτποσταλική Βάθεια, λίγο πριν το Ταίναρο. Αυτό το ταξίδι είναι απόκοσμο και κάνει συντροφιά με τους βράχους και την απόλυτη ερημιά.

Πέτρα, ελιές, κυπαρίσσια και ξανά πέτρα. Μπαινοβγαίνουμε σε μανιάτικους πύργους και βυζαντινές εκκλησίες και ταξιδεύουμε πίσω στον καιρό των πειρατών και του Κολοκοτρώνη που ξεχειμώνιασε στην Παλιά Καρδαμύλη οργανώνοντας την επανάσταση.

Συνοδοιπόροι μας Άγγλοι, Γερμανοί και άλλοι βορειοευρωπαίοι που εξερευνούν τα καλοχαραγμένα μονοπάτια, επιμένουν να βουτούν στις κοντινές παραλίες και περπατούν στα βήματα του Ίθαν Χοκ και της Ζιλί Ντελπί, οι οποίοι έμειναν σε αυτή τη σοφιστικέ, μικρή πολιτεία της μεσσηνιακής Μάνης για τα γυρίσματα τηε ταινίας “Πριν τα μεσάνυχτα”. Εδώ η νησιώτικη αύρα σπάει την αυστηρότητα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής, οι γήινοι τόνοι και οι γκρίζες αποχρώσεις του Ταΰγετου εναλλάσσονται με το γαλάζιο του μεσσηνιακού κόλπου.

1

2

Λιμένι

1 2

Στη γενέτειρά του, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε την επανάσταση στη Μάνη το Μάρτιο του 1821. Παλιά πέτρινα σπίτια ισορροπούν ριψοκίνδυνα πάνω σε μια λωρίδα γης ανάμεσα στην άγρια θάλασσα και την απότομη πλαγιά με τα λίγα ψηλόκορμα κυπαρίσσια. Τριγύρω, πέτρες που πάνω τους έχει ξεραθεί το αλάτι της θάλασσας και πυργόσπιτα από γκρίζα πέτρα χτισμένα πάνω στα δυσδιάκριτα όρια στεριάς και θάλασσας.

35948-569-1(71)

Αρεόπολη

1

Η άτυπη πρωτεύουσα της Μάνης είναι για πολλούς και το ομορφότερο χωριό της. Πετρόχτιστοι πύργοι με οικόσημα, λουλουδιασμένες αυλές, πελώριες μπουκαμβίλιες και χρωματιστές ξύλινες πόρτες. Δεν θα σε νοιάξει αν χαθείς στις γειτονιές της με τις πέτρινες μάντρες που προστατεύουν την καρδιά του οικισμού: το γιγάντιο καμπαναριό της εκκλησίας των Ταξιαρχών είναι ορατό από παντού και θα σου δείξει το δρόμο.

Θα σε οδηγήσει στα δαιδαλώδη σοκάκια, στον κεντρικό πεζόδρομο με τα κουκλίστικα cafe, σε παμπάλαια εκκλησάκια με υπέροχα τέμπλα και τοιχογραφίες. Θα σου κάνει όμως και εντατικά μαθήματα νεότερης ιστορίας: στην πατρίδα των Μαυρομιχάληδων, άλλωστε, υψώθηκε για πρώτη φορά το λάβαρο της επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821.
35948-569-1(59)

Πύργος Διρού

1

Απόλυτη ηρεμία στο ζωντανό κεφαλοχώρι και εικόνες βγαλμένες από καρτ-ποστάλ της δεκαετίας του ’70. Όλοι οι δρόμοι μοιάζουν να οδηγούν 4 χιλιόμετρα από εδώ, κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα. Εκεί, η φύση παίρνει την εκδικήσή της από την πλούσια ιστορία της Μάνης με ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας και ένα από τα ομορφότερα επισκέψιμα λιμναία σπήλαια του κόσμου.

Η Βλυχάδα ή Γλυφάδα, όπως λέγεται το επισκέψιμο τμήμα των σπηλαίων, αποτελεί φυσικό υπερθέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε απίθανα χρώματα και σχήματα που δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό καθώς ο βαρκάρης μας ξεναγεί στο εσωτερικό.

35948-569-1(83)

Γερολιμένας

1

Θα σε υποδεχτούν μια χούφτα κάτοικοι. Είναι αρκετοί όμως για να κάνουν να νιώσεις πως επιστρέφεις κάπου οικεία, στο πυργόσπιτο ενός μανιάτη παππού λίγο πριν το ακρωτήριο Ταίναρο, στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Απλωμένο στο μυχό του ομώνυμου όρμου με τα γαλαζοπράσινα νερά, το ξακουστό χωριό δεν έχει να επιδείξει αξιοθέατα. Μόνο απέραντη ομορφιά και γαλήνη. Θα καθαρίσεις το μυαλό σου, θα πάρεις μπόλικες φθινοπωρινές και άκρως αναζωογονητικές ανάσες με το βλέμμα πάντα καρφωμένο στο πέλαγος.

Όπως έκαναν κάποτε οι μανιάτες πειρατές αλλά και οι ναυτικοί που έβρισκαν εδώ καταφύγιο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι προς τη Μπαρμπαριά και το Τούνεζι, τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Μόλις 10 λεπτά από το Γερολιμένα, το θέαμα συγκλονίζει. Είναι η έρημη Βάθεια, το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Πύργοι, σπίτια, εκκλησίες, λιοτρίβια, κάπου 150 κτίσματα, σοκάκια και ρούγες στριμώχνονται για να χωρέσουν όλα στο μικρό πλάτωμα της κορυφής, έχοντας θέα από τη μία την πολύσχημη ακτή και από την άλλη τα ξερά, άγρια βουνά. Στέκεσαι σε ένα πέτρινο πλάτωμα την ώρα που ο ήλιος βουτά στη θάλασσα, λούζοντας τους πύργους στο χρυσαφένιο φως και κάνοντας το σιωπηλό τοπίο ακόμα πιο απόκοσμο.

1

ΠΗΓΗ: arttravel

By