Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μάρκετινγκ με φόντο το παλάτι…

Οργιάζουν τα σενάρια για το πορτρέτο του Πρίγκιπα Κάρολου

Της Λητώς Μησιακούλη

3401962036_4804394b19_zΚαι παράλογο και άδικο φαντάζει για πολλούς, το πώς διαμορφώνεται η αξία ενός έργου τέχνης…

Σκέψη  που προκύπτει από τους ψιθύρους και τις «φασαρίες» που ξεσήκωσε η είδηση σχετικά με την πώληση ενός πορτρέτου του Πρίγκιπα Κάρολου ζωγραφισμένο από Κινέζο καλλιτέχνη. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά.

Μα προφανώς, ο Yan Pei-Ming δεν είναι ο πρώτος καλλιτέχνης Σύγχρονης Τέχνης που έκανε την προσωπογραφία του Prince Charles. Είναι όμως ο μοναδικός που επελέγη για να προωθηθεί στα μεγαλοπρεπή και φανταχτερά σαλόνια της δευτερογενούς αγοράς, κάνοντας πρώτα μια στάση στην οικία του Πρίγκιπα, το Clarence House (φωτογραφία).

 

prince charles and miriam ullens in front of Ming's portrait

    Άρχισαν τα σενάρια για marketmaking

Είναι ένα καλοστημένο μάρκετινγκ; Κάποιοι έχουν αρχίσει ήδη να πλέκουν τα σενάρια.

Ο Ming θεωρείται από τις δυνατές υπογραφές με αρκετούς    μεγαλο-επιχειρηματίες συλλέκτες να επενδύουν στα έργα του και  πολλούς dealers να μάχονται για το μονοπώλιο.  Διαθέτει  δηλαδή, όλα τα απαραίτητα «υλικά» της συνταγής» προκειμένου  να δημιουργηθούν υπεραξίες γύρω απ’ την υπογραφή του…

Όπως πληροφορούν οι Sotheby’s του Λονδίνου το πορτρέτο που  ζωγράφισε ο Yan Pei-Ming θα δημοπρατηθεί σε ένα απογευματινό  gala του οίκου στις 16 Οκτωβρίου.  Τα έσοδα θα πάνε για τους  σκοπούς της Σχολής Ζωγραφικής που ίδρυσε ο Πρίγκιπας Κάρολος (The Prince’s Drawing School) και στο Ιδρυμα Mimi που πρωτολειτούργησε το 2004 από την Myriam Ullens.

Πρόκειται για μεγάλη συλλέκτρια έργων τέχνης που προωθεί εδώ και χρόνια Κινέζους καλλιτέχνες μετά από μια περιπέτεια που είχε με τον καρκίνο.

Η τιμή του έργου συμφωνήθηκε και οι Sotheby’s δεν κρατάνε άλλο το μεγάλο μυστικό. Το πριγκιπικό χαμόγελο που σχεδίασε ο Ming έχει εκτιμηθεί μεταξύ 200.000 και 300.000 λιρών.

 

prince charles by MingΔεν πόζαρε ο Πρίγκιπας

Θα απογοητευτούν όσοι πίστεψαν πως ο Πρίγκιπας Κάρολος πόζαρε για τη δημιουργία του πορτρέτου του. Ο καλλιτέχνης δούλεψε κάνοντας χρήση φωτογραφίας. Ωστόσο κάποιοι επιμένουν πως αν είχε συμβεί διαφορετικά η τιμή θα ήταν διπλάσια…

«Ο Πρίγκιπας Κάρολος εκπροσωπεί μία από τις μεγαλύτερες δυναστείες της Ευρώπης», δήλωσε σχετικά ο κινέζος καλλιτέχνης, βάζοντας σε σκέψεις τους εμπόρους.

Όλα αυτά, σημαίνουν ότι η αγορά του Yan Pei-Ming ετοιμάζεται για το μεγάλο boom; Είναι αρκετά πιθανό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κινεζική Αγορά, βρίσκεται και πάλι σε δυνατά επίπεδα διορθώνοντας τη «φούσκα» των τελευταίων ετών.

Πάντως ένα είναι το πασιφανές. Πως με τη βοήθεια των Sotheby’s, που θα κουρδίσουν τη συλλεκτική αλλά και… φιλοβασιλική μανία ο Ming, η Σχολή του Πρίγκιπα Κάρολου και το Ιδρυμα της Ullens ευνοούνται…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By