Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάρτης- γδάρτης για την κυβέρνηση

Μήνας-«φωτιά» είναι για τον Α. Σαμαρά ο Μάρτιος.

samaras erdogan1Γράφει ο Γιάννης Πιτταράς

Εθνικά θέματα, οικονομία, αποκρατικοποιήσεις, αλλά και ανασχηματισμός, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα ικανό να μην αφήσει το Μέγαρο Μαξίμου σε εφησυχασμό.

Ο μήνας ξεκινά με το crash-test στην οικονομία και την συνεδρίαση στις 4 Μαρτίου του Eurogroup όπου αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο των ευρωπαίων εταίρων η πορεία των εσόδων.

Μία μέρα μετά, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη όπου στις 5 Μαρτίου και για 24 ώρες θα βρεθεί δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν για τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Μετά και τη ρηματική διακοίνωση της χώρας μας προς τον ΟΗΕ το ραντεβού παίρνει άλλες διαστάσεις – με δεδομένη και την ένταση στις σχέσεις με τους γείτονές μας για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ημέρα, στις 5 Μαρτίου, καταφθάνουν στην Αθήνα τα υψυλόβαθμα στελέχη των ελεγκτών της τρόικα, όπου αρχίζει και η περιπέτεια των ελέγχων ανά υπουργείο ξεχωριστά για τις επίτευξη των στόχων και των προαπαιτούμενων για τα οποία έχουμε δεσμευθεί.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν  ξανά να λύσουν τον γόρδιο δεσμό σε μια σειρά «καυτών» θεμάτων όπως για παράδειγμα το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ή των απευθείας απολύσεων για τις οποίες πιέζει αμέσως ή εμμέσως η τρόικα.

Το διήμερο 14-14 Μαρτίου αρχίζει ένας ακόμα αγώνας δρόμου αυτή τη φορά στην έδρα των Βρυξελλών, όπου στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να περάσει την «ιερά εξέταση» των 27 για την πορεία των επενδύσεων, των αποκρατικοποιήσεων και τι γίνεται με το ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση των μεγάλων έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι, καθώς και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μήνας Μάρτιος αναμένεται να κλείσει με τις πρωθυπουργικές αποφάσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένας ανασχηματισμός που συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να συμμετάσχει με πολιτικά πρόσωπα σε υπουργεία-κλειδιά.

 

 

By