Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάτι της ΕΥΠ σε υπουργεία

Ερευνες των διωκτικών αρχών για τις κυβερνοεπιθέσεις

hackerΚυβερνοεπιθέσεις σε υπουργεία αιχμής, ακόμα και στο Δημόσιας Τάξης, όπου έχει τοποθετηθεί το πλέον σύγχρονο σύστημα εντοπισμού και «απόκρουσης» χάκερς, γίνονται το τελευταίο διάστημα από ελληνικές αλλά και διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δεν αφορά μόνο στις ιστοσελίδες των κύριων θεσμών, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, τα υπουργεία, τους μεγάλους Οργανισμούς του Δημοσίου και τις Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά επεκτείνεται και σε δομές της Δικαιοσύνης, όπως στον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τα Διοικητικά Εφετεία, στα οποία έχει μεταφερθεί το επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος, λόγω του πλήθους των εξεταζόμενων αστικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα Παραπολιτικά, η Αστυνομία, το ΣΔΟΕ και η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχουν ζητήσει τη συνδρομή της ΕΥΠ κυρίως για τις παρακολουθήσεις υπόπτων, οι οποίοι πληθαίνουν καθημερινά. Ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος ειναι μεγάλος, γιατί τα κέντρα των επιθέσεων βρίσκονται εκτός της Ελλάδας και έτσι μπορούν να κινούν τα νήματα μέσω «δορυφόρων» τους από διάφορα σημεία της χώρας. Πολλά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, με τα γνωστά «βαλιτσάκια» ανά χείρας, προχωρούν στις λεγόμενες «επιχειρήσεις-χτένες», σημειώνοντας ωστόσο περιορισμένη αποτελεσματικότητα έως τώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, από τις αρχές του χρόνου δέχονται διαδικτυακές επιθέσεις τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και εσχάτως το Δημόσιας Τάξης. Επίσης, ιοί εντοπίστηκαν στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΠΑΠ, ενώ σχεδόν καθημερινό είναι το φαινόμενο κρούσεων σε όλες τις μεγάλες τράπεζες, τα συστήματα των οποίων ουδέποτε έχουν παραβιαστεί, λόγω των υψηλών standards των ασφαλιστικών τους δικλείδων και των τακτικών αλλαγών στα πληροφοριακά τους συστήματα. Αντιθέτως, η Βουλή, μετά τη νέα επίθεση των «Anonymous» αποδεικνύεται «σχετικώς ευάλωτη» σημειώνουν οι εργαζόμενοι της. Πριν από λίγο καιρό, ένας 17χρονος από μια πόλη της Θράκης κατάφερε να εισβάλει για δεύτερη φορά στην κεντρική της ιστοσελίδα και έκτοτε οι ιθύνοντες του Κοινοβουλίου εξετάζουν την αντικατάσταση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης για δεύτερη φορά σε διάστημα 2,5 ετών.

Πηγη: Παραπολιτικά

By