Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάχη Εθνικής-Alpha για το ΤΤ και στη μέση Eurobank

Μάχη Εθνικής-Alpha για το ΤΤ και στη μέση Eurobank

Του Νίκου Φιλιππίδη

ethnikitrapeza

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Στη μάχη των μεριδίων αγοράς και ενίσχυσης των ισολογισμών τους, εντάσσουν τα επιτελεία των μεγάλων τραπεζών την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εθνική και Alpha Bank έλαβαν θέσεις στην κούρσα απόκτησης του, επιζητώντας την αύξηση του μεγέθους τους, καθώς η Πειραιώς μετά τις 6 συγχωνεύσεις έχει καταστεί μακράν η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Η αρχή στην κούρσα απόκτησης του, έγινε το περασμένο Σάββατο, όταν η διοίκηση Κωστόπουλου, διαμήνυσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους στην διαδικασία απόκτησης του ΤΤ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει την απόκτηση μεν του ΤΤ, αλλά την διατήρηση του αυτόνομου χαρακτήρα και του παραδοσιακού του ρόλου ως το ίδρυμα που στηρίζει τους αποταμιευτές. Παράλληλα, μέσω του ΤΤ εκτιμάται ότι ο όμιλος της Alpha Bank θα ενισχύσει περαιτέρω τους δείκτες ρευστότητας του.
Ακολούθησε χτες διαρροή από την διοίκηση Τουρκολιά, ότι η Εθνική θα διεκδικήσει δυναμικά το νέο ΤΤ. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο εγχείρημα, από χτες η τράπεζα διαθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς ενισχύθηκε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,3%μ αρκετά υψηλότερα από το 8,7% που διαμορφώθηκε μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Μέρος στην μάχη απόκτησής του, αλλά ως εναλλακτική λύση, αναμένεται να λάβει και η Eurobank.
Η διαδικασία πώλησης του ΤΤ, μπορεί επισήμως να μην έχει ξεκινήσει, ωστόσο από την περασμένη Παρασκευή έχει ανοίξει το data room και οι ενδιαφερόμενοι τραπεζικοί όμιλοι Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank απέκτησαν πρόσβαση στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία.
Καταλυτικό ρόλο στην λύση που θα επιλεγεί αναμένεται να παίξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο ανήκει όχι μόνο το ΤΤ, αλλά και η πλειοψηφία των μετοχών και στις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By