Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάχη «στήθος με στήθος»

 Πως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος τα αποτελέσματα του α” γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

ekloges2014_2

Σε μια πρώτη ανάγνωση οι σχολιαστές βλέπουν αρκετά εξισορροπημένο το μήνυμα της χθεσινής κάλπης με τις περισσότερες εφημερίδες που αναφέρονται σήμερα στο θέμα να κάνουν λόγο για μια «μάχη στήθος με στήθος». Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που διαβάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η αυστριακή Die Presse αλλά και εκείνοι που το μεταφράζουν ως επιτυχία για την κυβέρνηση, όπως η γερμανική Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι «ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες».

«Μάχη που θα κριθεί στο νήμα»

Γενικότερα όμως, γίνεται λόγος για μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα, όπως τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επιτυχίες εντός της Αθήνας αλλά και γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα, αφετέρου όμως τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατάφεραν να διασφαλίσουν τη θέση τους στις περιφέρειες. Οι δε αρχικές προγνώσεις που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει ξεκάθαρα τις χθεσινές εκλογές, δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως αναφέρεται.

Η εφημερίδα σημειώνει, τέλος, ότι οι εκλογές αυτές ήταν μια πρόγευση για τις επικείμενες ευρωεκλογές και ένα τεστ για την κυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλιστών, με τους αναλυτές να αναμένουν για την επόμενη Κυριακή μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Σε περίπτωση νίκης στις ευρωεκλογές, σημειώνει η FAZ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Οριακά αποτελέσματα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt o πρώτος γύρoς των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, ενώ η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «οριακά». «Στην περιφέρεια Αττικής, μετά την καταμέτρηση του 30% περίπου των ψήφων μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά, ενώ στην ίδια την πόλη της Αθήνας, προηγείται το μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ έχει μετονομασθεί σε Ελιά. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες κρίνεται απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή», σημειώνει η Die Welt.

Πηγή:  Deutsche Welle

By