Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: «Βάρος» η διαφορά Σκοπίων – Ελλάδας

Για το ζήτημα της ονομασίας

skopia 1

καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «βάρος» τη διαφορά ΣκοπίωνΕλλάδας, για το ζήτημα της ονομασίας, σε δηλώσεις της στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης ηγετών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, με τον τίτλο «Διαδικασία Μπρντο-Μπριούνι», που πραγματοποιείται σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ανέφερε ότι είναι αισιόδοξη και ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

«Νομίζω ότι μπορούμε με κάποιο τρόπο να επιλύσουμε το ζήτημα. Έχω ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση αυτήν και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του ονόματος, όμως μερικές φορές πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να επινοηθεί» δήλωσε και τόνισε πως είναι έτοιμη για μια εποικοδομητική συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμβιβασμούς».

«Στη Γερμανία λέμε, ένας συμβιβασμός γίνεται, όταν όσοι συμμετέχουν εμφανίζονται εξίσου δυσαρεστημένοι. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και περιχαρείς. Όταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι, τότε θεωρείται δίκαιος ο συμβιβασμός» σημείωσε η κ. Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.

Στη συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ συμμετέχουν οι Πρόεδροι όλων των κρατών του χώρου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως και της Αλβανίας, με επίσημη προσκεκλημένη την γερμανίδα καγκελάριο.

By