Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: Ευγνωμοσύνη της Γερμανίας απέναντι στις θυσίες των Συμμάχων

Ευχαριστήριο μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου

merkel-handy-540x304

Την ευγνωμοσύνη της χώρας της για τις θυσίες των συμμαχικών δυνάμεων και την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό εξέφρασε η καγελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

«Η 6η Ιουνίου του 1944 δεν ήταν η ημέρα της οριστικής απελευθέρωσης, όμως υπήρξε η ημέρα της αρχής της απελευθέρωσης, που μας επιτρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Σύμμαχοι προκειμένου να μας απελευθερώσουν από το ναζισμό» δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ρανβίλ νωρίτερα απόψε.

Η Μέρκελ, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς κατέθεσε στεφάνι στο κεντρικό μνημείο του βρετανικού στρατιωτικού νεκροταφείου της περιοχής και, στο χώρο μπροστά το μνημείο για τους Γερμανούς στρατιώτες, περιλαμβανομένου ενός αγνώστου.

«Το Ρανβίλ είναι συμβολικό μέρος της σημαντικής αυτής ημέρας καθώς ήταν η πρώτη κοινότητα που απελευθερώθηκε μετά την Απόβαση» επισήμανε η καγκελάριος.

Όμως «η απελευθέρωση είχε ένα φοβερό τίμημα: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πλήρωσαν με την ζωή τους για την ειρήνη και την ελευθερία και δεν επέστρεψαν ποτέ στις οικογένειές τους» προσέθεσε η Μέρκελ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By