Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέσα στο εξάμηνο η έξοδος στις αγορές

«Μεγάλη ανακούφιση» Στουρνάρα από την αξιολόγηση της τρόικας

stournaras_scheuble600

Την πρόθεση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης μετά το τέλος των εργασιών του Ecofin στο Ζάππειο.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι θα εκδοθούν τριετή ή πενταετή ομόλογα τα οποία θα συμβάλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της φετινής χρονιάς. Κατά τα λοιπά, το κενό θα καλυφθεί και με την αξιοποίηση (με repos) διαθέσιμων πόρων από φορείς της κυβέρνησης. Το χρηματοδοτικό κενό είναι καλυμμένο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μεγάλη ανακούφιση για την τρόικα

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «μεγάλη ανακούφιση» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, ενώ ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται τελικά κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του από το Ζάππειο. Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις διεθνείς αγορές.

Δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο η Ελλάδα

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο δίκτυο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης αν συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της».

«Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Θεωρώ ότι τα χρήματα του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των δημοσιονομικών, επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τους επόμενους 12 μήνες και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2016», τόνισε χαρακτηριστικά.

By