Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μέτρα για την αιθαλομίχλη και στη Φλώρινα

Τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή η ισχύς των ρυθμίσεων

028

Τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων στο δήμο Φλώρινας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα και από τις μετρήσεις που σημειώθηκαν και δείχνουν ότι οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων είναι εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Τετάρτη έως και την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, οπότε και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Σημειώνεται ότι άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Αλλά και για τον γενικό πληθυσμό προτείνεται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Αναλυτικά τα μέτρα

Συνιστάται η διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης υπάρχει σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC, για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,

Απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η παροχή ρεύματος θα είναι δωρεάν για τις διπλάσιες μέρες από την ισχύ των έκτακτων μέτρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By