Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μέτρα για την τόνωση της οικονομίας παρουσιάζει ο Ραχόι

Με τον εφιάλτη της ανεργίας που έσπασε κάθε ρεκόρ ο Ισπανός πρωθυπουργός αναζητεί τρόπους ανάσχεσης της ύφεσης.

bank-of-spainΟ Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ευελπιστεί να υλοποιηθούν έως το 2015, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να αλλάξει η πορεία της οικονομίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προσπαθεί ήδη από τον Φεβρουάριο να βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας και όσων είναι υπέρ της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η Ισπανία θα είναι πάντοτε πειθαρχημένη σχετικά με τις δαπάνες, αλλά υποδεικνύοντας ότι και αυτός τάσσεται περισσότερο υπέρ της ανάπτυξης.

«Δεν θα υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας, γιατί πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική. Λέγοντας αυτό και με όλη την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θα ήταν παράλογο να μην προσαρμόσουμε το σχέδιο για μείωση του ελλείμματος», δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή, διατηρώντας την ανωνυμία της και συμπλήρωσε: «Το σχέδιο θα αποτελεί ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μείωση των δαπανών απλά για να μειώσουμε τις δαπάνες».

Σύμφωνα με ισπανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι έχουν ενημερωθεί η κυβέρνηση Ραχόι θα δεσμευτεί να περάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μια νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος στις αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών. Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο, θα περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και τη μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012.

By