Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κύπρος: Κινητοποιήσεις για τα μέτρα λιτότητας

 Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες μαζικές διαμαρτυρίες μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου με την τρόικα τον περασμένο Απρίλιο

cyprusA

Εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνταξιούχοι και νοσηλευτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον των μέτρων λιτότητας μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου με την τρόικα τον περασμένο Απρίλιο.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής, ενώ η Επιτροπή Οικονομικών εξέταζε τον προϋπολογισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση κατά ένα πρόσθετο ποσοστό ύψους 12%. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μέλη της αριστερής οργάνωσης ΠΕΟ και της σοσιαλιστικής ΔΕΟΚ, όχι όμως και της δεξιάς ΣΕΚ που υποστηρίζει ότι δεν έχει εξαντληθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση.

Εξάλλου, νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή σε μια αυθόρμητη εκδήλωση που οργανώθηκε μέσω του Facebook, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση περικοπής των επιδομάτων νυκτερινής εργασίας. Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία μερίδας εργαζομένων του κλάδου χωρίς την εμπλοκή της ηγεσίας της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης.

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αντίδραση των νοσηλευτών, αναφέροντας ότι ανησυχούν από την εκκρεμότητα στο θέμα των περικοπών στα επιδόματα βάρδιας.

Εξάλλου οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος και της πλήρους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι συνταξιούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους καθημερινά μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, καθώς ομάδες συνταξιούχων θα συγκεντρώνονται εκ περιτροπής έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By