Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μέτρα ύψους 125 εκατ. ευρώ για παραγωγούς που πλήττονται από το εμπάργκο

Στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά ροδάκινα

rwsiko ebargko frouta laxanika

Μέτρα συνολικού ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη παραγωγών συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο σε ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Aπό τη λίστα των οπωρολαχανικών που αφορά η απόφαση υπάρχει μια ηχηρή απουσία: Τα ελληνικά ροδάκινα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ότι οι Έλληνες αγρότες θα αποζημιωθούν από κοινοτικούς πόρους, στην απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα αγροτικής πολιτικής Ντατσιάν Τσιόλος δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα.

Αντίθετα τα 125 εκατ. ευρώ που αποτελούν το πρώτο μέτρο της Κομισιόν είναι για την απόσυρση προϊόντων όπως τα καρότα, τις ντομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ε.Ε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση της κυβέρνησης για την απόφαση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόλος τα μέτρα αφορούν όλους τους αγρότες είτε είναι μέλη γεωργικών συνεταιρισμών είτε είναι ιδιώτες. «Λαμβάνοντας υπόψην την κατάσταση στην αγορά μετά τους περιορισμούς της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ ενεργοποιώ έκτακτα μέτρα που θα μειώσουν την ποσότητα των διαθέσιμων προϊόντων για έναν αριθμό φρούτων και λαχανικών» πρόσθεσε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και ισχύουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο θα αποτελέσουν αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.

By