Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζει επενδύσεις στην Ελλάδα

Ελπίδα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

epixeiriseisΝα προχωρήσει σε επενδύσεις σκέφτεται μία στις δύο επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP σε δείγμα 1.095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ.

Στο δείγμα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από τους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, τεχνικές εταιρείες και τράπεζες.

Από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζει να τις πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5% εκτός Ελλάδας.  Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48%) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35% με τραπεζικό δανεισμό και το 17% με χρήση επιδοτήσεων, θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.

Για τη διετία 2011-2012, τα απολογιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 7,8 δισ. ευρώ και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ.

 

 

By