Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μία συγκατάθεση εν μέσω πολιτικής καταιγίδας

Σαν την… καλαμιά στον κάμπο το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα μέτωπα ανοιχτά

Vouli-Fakelos

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Με το «πράσινο φως» του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθεί την Τρίτη η ψηφοφορία της τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όπως είχε μεταδώσει το thepaper.gr. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ως εξαιρετικά σημαντικό το συμβολισμό του ευρύτερου μετώπου ενάντια στη ναζιστική απειλή, γεγονός που εκφράστηκε και από τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ολομέλεια. «Θα ψηφίσουμε θετικά την τροπολογία, παρά το γεγονός ότι έχουμε ακόμα κάποιες διαφωνίες, διότι πρόκειται για μία κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στη Νέα Δημοκρατία, ουδείς ήθελε να φορτωθεί μία πολιτική σύρραξη με φόντο τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Για αυτό το λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης προχώρησε στις τροποποιήσεις στην τροπολογία εν είδει… μασάζ, ώστε να επιτευχθεί καθολική υπερψήφιση.

Παρά την πρόθεση υπερψήφισης την Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξαναθέσουν το ζήτημα της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 της Ολομέλειας, το οποίο παραμένει αγκάθι, όχι ικανό όμως για να ανατρέψει την απόφαση συμπόρευσης στο συγκεκριμένο θέμα με την κυβέρνηση.

Εξάλλου η συμπόρευση αναμένεται να διαρκέσει πολύ λίγο, καθώς ήδη από χθες η πρόθεση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, προκαλώντας ενδοκυβερνητική τριβή και σύγκρουση κορυφαίων στελεχών. Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «είναι δύσκολο για την ΝΔ να προστατέψει για δεύτερη φορά από τη σύσταση Εξεταστικής τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη με τη λίστα Λαγκάρντ». Χθες εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Ολομέλεια της Βουλής τον άφησε έκθετο, γεγονός που προκάλεσε την σφοδρή επίθεση του τελευταίου. «Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση. Είναι για να βρίσκουν λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τραύματα στην κυβέρνηση, γεγονός που πρόκειται να την διατηρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα υψηλά στην ατζέντα.

Στο μέτωπο της οικονομίας και των νέων μέτρων που ήδη σε όλους τους τόνους έχουν ζητήσει οι δανειστές, στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις όποιες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για «κόκκινες γραμμές» στην ψήφισή τους και εκλογές. «Μακάρι να πάμε στις κάλπες για να αποφασίσει ο λαός» σημειώνει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως «δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει από την κυβέρνηση καθώς συνιστά πολιτική αυτοκτονία της». Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για διαρροές για διαφωνίες με την τρόικα και προσφυγή στις κάλπες για να χρυσώσουν το χάπι. «Πρόκειται για μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης ώστε να περάσουν τα μέτρα ως απαραίτητα αλλιώς… χάος» σημειώνουν χαρακτηριστικά, θεωρώντας πως για μία ακόμη φορά θα επενδύσουν στο φόβο υπό το μπαμπούλα της χρεωκοπίας.

Σημαντικές αποφάσεις, ανακεφαλαίωση των εργασιών του κόμματος και η στρατηγική του ενόψει της επερχόμενης πολιτικής όξυνσης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύριακο . 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By