Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση – Live

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν οι νέοι υπουργοί, για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

FOSPHOTOS.COM
FOSPHOTOS.COM

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέα κυβέρνησης και ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την ομιλία του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας και ότι η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο. H oρκωμοσία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών  Ιερωνύμου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτυπώνει την προσπάθεια για θεσμική ισοτιμία και ουσιαστική εκπροσώπηση. Το αρχικό πλάνο του πρωθυπουργού ήταν τα δύο κόμματα να μοιραστούν τις υπουργικές θέσεις με αναλογία 3:1, αλλά μετά από «καραμπόλες» και αντιδράσεις αριθμητικά η κυβέρνηση έχει ως εξής:

41 άτομα απαρτίζουν συνολικά το νέο κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή, Νέα Δημοκρατία: 30 μέλη, Υπουργοί 17, Αναπληρωτές Υπουργοί 4, Υφυπουργοί 10, ΠΑΣΟΚ:  11 μέλη, Υπουργοί 4, Αναπληρωτές Υπουργοί 2, Υφυπουργοί 5

Κράτα με να σε κρατώ… Αυτό μοιάζει να είναι το δια ταύτα του χθεσινού ανασχηματισμού που είχε ως αποτέλεσμα μία σαρωτικά νέα κυβέρνηση και την… ανάσταση του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκαλεί ήδη εντάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε σήμερα, λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές του 2012, κάθε άλλο παρά εύκολο έργο έχει. Η τρόικα επιστρέφει άμεσα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μοιάζει υπερβολή αλλά αποτελεί πραγματικότητα ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και των επόμενων λίγων μηνών θα σφραγίσουν την τύχη και των δύο πολιτικών ανδρών. Του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι τη διαχείριση της καυτής πατάτας των διαπραγματεύσεων αναλαμβάνουν σχετικά άπειροι πολιτικοί.

Κινητικότητα

Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 8 Ιουλίου να οδηγήσει σε εφεδρεία και κινητικότητα 12.500 δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει ούτε το μισό του αριθμού – στόχου. Η εκκρεμότητα περνά από τα χέρια του Αντώνη Μανιτάκη σε αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αφού η αξιολόγηση που επεδίωκε ο υπουργός της ΔΗΜΑΡ δεν προχώρησε, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί ξανά σε… οριζόντια μέτρα. Το σχετικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και τις συγχωνεύσεις οργανισμών, ήταν ήδη έτοιμο προς κατάθεση από τον κ. Μανιτάκη. Πλέον το μπαλάκι περνά στον διάδοχό του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Υγεία – ΕΟΠΥΥ

Με μόνη θητεία ως υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης – κάποτε φανατικός αντιμνημονιακός και πλέον ο πιο θορυβώδης υποστηρικτής της κυβερνητικής πολιτικής – θα κληθεί να διαχειρισθεί το τεράστιο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2013. Το κλείσιμο της «τρύπας» αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης

Φορολογικό

Το επιτελείο παρέμεινε ως είχε (Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης), όμως και τα προβλήματα παραμένουν ως έχουν. Το σχέδιο φορολόγησης ακινήτων δεν πείθει την τρόικα που ζητά παραμονή της είσπραξης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται στις 12:30 σήμερα θα ακούσει, λίγη ώρα αργότερα, τον Αντώνη Σαμαρά να περιγράφει τους στόχους που θα πρέπει να επιτύχει και τους ρυθμούς με τους οποίους πρέπει να κινηθεί. Αν θα το καταφέρει, θα κριθεί πολύ σύντομα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By