Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαζεύεις αποδείξεις… Κερδίζεις Hummer και Lamborghini

Χρηματικά ποσά, ταξίδια και αυτοκίνητα θα είναι τα έπαθλα των κληρώσεων

1Στη μάντρα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), μια διθέσια Jaguar με κόκκινο δερμάτινο σαλόνι και ξύλινο τιμόνι σαπίζει ανάμεσα σε σκουριασμένες Mercedes, Porsche και BMW. Σε έναν άλλο χώρο μια πορτοκαλί Lamborghini βρίσκεται ανάμεσα σε μια Aston Martin και μια Bentley περιμένοντας υπομονετικά κάποιον να τη φροντίσει.

Ολα τα παραπάνω χλιδάτα αυτοκίνητα και χιλιάδες ακόμη βρίσκονται ανεκμετάλλευτα στη μάντρα του ΟΔΔΥ στα Ανω Λιόσια. Ισως όμως όχι για πολύ. Αν προχωρήσει το κοινό σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 15 επιλεγμένα υπερπολυτελή αυτοκίνητα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα στον ΟΔΔΥ θα κληρωθούν ως πολύτιμα δώρα σε φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις. Το σχέδιο για κληρώσεις δώρων σε όσους πολίτες συγκεντρώνουν αποδείξεις είχε πέσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς στο τραπέζι, τα δώρα τώρα, όμως, φαίνεται ότι βρέθηκαν.

Ετσι, συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη έχουν θέσει την πρόταση το κράτος να επιβραβεύει εκείνους που ζητούν και συγκεντρώνουν αποδείξεις με το να τους παραχωρεί, ύστερα από κλήρωση, αυτοκίνητα μεγάλου και μεσαίου κυβισμού από τον ΟΔΔΥ.

1Ο κ. Μαυραγάνης έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της παροχής κινήτρων για τη συγκέντρωση αποδείξεων ακόμη και με τη μορφή κληρώσεων. Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για το εν λόγω θέμα, είχε τονίσει πως «πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική μέριμνα, μια διαφορετική προσέγγιση και να δοθούν έξυπνα κίνητρα στο θέμα των αποδείξεων». Το μέτρο των αποδείξεων είχε απασχολήσει την κυβέρνηση και στις αρχές του χρόνου. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την επέκταση των ρυθμίσεων για τα κίνητρα συλλογής τους σε όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι θα εξετάσει την πρότασή τους για επέκταση των κινήτρων συλλογής αποδείξεων και στα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, δηλαδή και στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες και στους εισοδηματίες.

1Μέχρι στιγμής πάντως υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές του μέτρου της κλήρωσης δώρων, μεταξύ των οποίων και πολυτελή αυτοκίνητα, το οποίο θα δίνει ένα μεγάλο κίνητρο στους πολίτες για να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

Η πρόταση αυτή βασίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κρατών που δίνουν ισχυρά κίνητρα στους πολίτες ώστε να ζητούν και να μαζεύουν τις αποδείξεις από τις καθημερινές τους συναλλαγές.

Σύμφωνα με το σχέδιο αλλά και με τη βούληση που υπάρχει για τα κίνητρα στη συλλογή αποδείξεων, ο φορολογούμενος θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις που θα διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε κάθε μήνα, είτε κάθε εξάμηνο, με έπαθλο χρηματικά δώρα, ταξίδια και αυτοκίνητα. Εφόσον το μέτρο προχωρήσει, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις που λαμβάνουν από τις διάφορες αγορές τους.

1Οι αποδείξεις που θα δίνει ο φορολογούμενος θα μπαίνουν σε κληρωτίδα και αν είναι τυχερός θα μπορεί να έχει στη συνέχεια ένα από τα χιλιάδες πολυτελή αυτοκίνητα του ΟΔΔΥ. Το θέμα θα οριστικοποιηθεί αρκετά σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να γνωρίζουν και οι φορολογούμενοι τι πρέπει να κάνουν. Φυσικά, το υπουργείο θα εξετάσει και τον τρόπο φορολόγησης των «τυχερών» που θα κερδίσουν το όχημα.

Lamborghini, Ferrari και Hummer

Περισσότερα από 5.000 οχήματα βρίσκονται στη μάντρα του ΟΔΔΥ. Σε μια έκταση 280 στρεμμάτων ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά Ferrari, Lamborghini, Maserati, Bentley, Aston Martin, Jaguar και φυσικά ατελείωτες Porsche, Mercedes και BMW.

Εφόσον λοιπόν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει έξτρα κίνητρο στους φορολογούμενους για να συλλέγουν αποδείξεις με το να τους κληρώνει αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ, είναι πολύ πιθανό κάποιος να βρεθεί με ένα τζιπ Hummer ή μια Maserati!

Τα πολυτελή και πιο ακριβά αυτοκίνητα, όπως η ασημένια Ferrari με το κόκκινο δερμάτινο σαλόνι ή η πορτοκαλί Lamborghini, βρίσκονται μέσα σε μία από τις δέκα αποθήκες του Οργανισμού, σκονισμένα και εγκαταλειμμένα. Ωστόσο, και οι Porsche (όλα σχεδόν τα μοντέλα, από Boxter μέχρι Cayenne), οι Mercedes και οι BMW βρίσκονται στις αποθήκες για λόγους ασφαλείας.

Στον περιβάλλοντα χώρο ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει τα υπόλοιπα αυτοκίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από την Εφορία ή χρησιμοποιήθηκαν από εγκληματίες και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία.

By