Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαζική συμμετοχή διαδηλωτών για 4η μέρα στην Τουρκία [βίντεο]

Μαζική προσέλευση πολιτών στην τέταρτη μέρα διαδηλώσεων στην Τουρκία – Συγκρούσεις στην Άγκυρα – Εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία.

agkyra sygkrouseis 01Σχετική ηρεμία επικρατούσε το μεσημέρι στην πλατεία Ταξίμ όταν πλήθος κόσμου ξεκίνησε να συγκεντρώνεται για τέταρτη μέρα στην Κωνσταντινούπολη. Εξίσου ανάλογη η συμμετοχή διαδηλωτών και στην Άγκυρα όπου σημειώνονται νέα επεισόδια και συγκρούσεις με τις αστυνομικές αρχές. Ένταση σημειώθηκε επίσης νωρίτερα όταν η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών που κατευθυνόντουσαν προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Άγκυρα, σύμφωνα με το NTV.

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.700 προσαγωγές κατά τη διάρκεια συνολικά 235 διαδηλώσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα, σε 67 διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι υποστηρίζει μέσω του υπουργού Εσωτερικών η κυβέρνηση, καθώς επίσης αριθμεί τους τραυματίες σε 173, εκ των οποίων οι 58 είναι διαδηλωτές και οι 115 αστυνομικοί.

Σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι νοσηλεύεται ένας διαδηλωτής σε νοσοκομείο της Άγκυρας, μεταδίδει το CNN Turk, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 500 τραυματίες διαδηλωτές. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει εκατοντάδες τραυματίες και δύο νεκρούς διαδηλωτές καθώς επίσης καλεί τον Ερντογάν να καταδικάσει εμπράκτως την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία προς τους διαδηλωτές.

Με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου καλεί τους πολίτες να σταματήσουν τις διαδηλώσεις λέγοντας πως οι εικόνες που μεταδίδονται διεθνώς πλήγουν την εικόνα και τη φήμη της Τουρκίας στο εξωτερικό. Δήλωσε επίσης πως ο τρόπος προβολής της στάσης των αστυνομικών αρχών έναντι των διαδηλωτών αδίκως υπονομεύει τις κυβερνητικές προσπάθειες για ελευθερία της έκφρασης την τελευταία δεκαετία.

Ως προς τις διαδηλώσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά». «Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες». Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές και τους διαδηλωτές είναι αποτέλεσμα πρόκλησης από τη μεριά των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, έχει δημιουργηθεί αίτημα- δήλωση συμπαράστασης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας από το Λευκό Οίκο να καταδικάσει τις ενέργειες εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 5.000 ψήφους σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By