Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαθητική αντίδραση με καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα

Στις επάλξεις για την τράπεζα θεμάτων, το νέο σύστημα εξετάσεων και την κτιριακή υποδομή των σχολείων

26_119893.

Σε κλοιό καταλήψεων κινείται σήμερα η Παιδεία, με τους μαθητές να κλείνουν τα σχολεία τους το ένα μετά το άλλο.

Στο Ρέθυμνο οι μαθητές έκλεισαν από το πρωί πολλά από τα εκπαιδευτικά κτήρια διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο σύστημα, τα προβλήματα υποδομών αλλά και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μάλιστα μαθητές αλλά και γονείς βγήκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης, προκειμένου η φωνή τους να ακουστεί και να δοθούν οι λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε συλλαλητήριο μίλησαν ενάντια στο σχολείο που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.

Η σημερινές κινητοποιήσεις αφορούν επίσης σε μεγάλο ποσοστό στο Νέο Λύκειο, τη τράπεζα θεμάτων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς των μαθητών στο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τη μαθησιακή ενίσχυση των μαθητών μέσω φροντιστηρίων ή άλλων δομών.

mathites

Η Ένωση Γονέων του νομού Ρεθύμνου, ζητάει να εξετασθεί το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων, μέσω των σχολικών φυλάκων, καθώς επίσης και να δοθεί μία οριστική λύση για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία.

Τα μέλη της δηλώνουν μάλιστα πως «Γονείς και εκπαιδευτικοί, συμμεριζόμενοι την αγωνία των μαθητών και παιδιών τους, θα βρισκόμαστε δίπλα τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους και διεκδικώντας το αυτονόητο: δημόσια δωρεάν παιδεία και ένα σχολείο που πλάθει χαρακτήρες, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και προάγει την ουσιαστική γνώση, εφοδιάζοντας τους μαθητές με τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για το μέλλον».

Την ίδια ώρα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία τουλάχιστον 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Και εκεί οι μαθητές θέλουν να στείλουν μήνυμα στην πολιτεία για τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

mathites

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας έχουν κλείσει από τους μαθητές.

Οι μαθητές στην Πάτρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Με καταλήψεις σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποχή από το μάθημα, ξεκίνησε η εβδομάδα σε Μεγαλόπολη και Αργολίδα. Οι μαθητές από νωρίς είχαν μπει στις σχολικές μονάδες, τις κατέλαβαν και δεν άφησαν να περάσουν οι καθηγητές, για να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία στο γυμνάσιο, το γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ στην Αργολίδα οι μαθητές αποφάσισαν αποχή σήμερα από τα μαθήματα κι έτσι δεν λειτούργησαν το γυμνάσιο- λύκειο στο Κρανίδι, το 1ο και το 3ο γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ στο Άργος, καθώς και το 1ο, 2ο γενικό λύκειο, το μουσικό σχολείο και το ΕΠΑΛ στο Ναύπλιο.

mathites

Στα αιτήματα των μαθητών ξεχωρίζουν, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη μαθητική κοινότητα, η μείωση της ύλης και η έλλειψη εκπαιδευτικών, ενώ γίνονται αναφορές και σε αιτήματα που σχετίζονται με την καλυτέρευση των σχολικών υποδομών.

Στο Ναύπλιο, με σύνθημα «αγώνας, ρήξη, ανατροπή», πραγματοποιήθηκε μεγάλη μαθητική πορεία στην πόλη και διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας με τη συμμετοχή μαθητών από το ΕΠΑΛ, το 1ο και 2ο λύκειο καθώς και το Μουσικό γυμνάσιο- λύκειο της πόλης.

Στο Άργος οι μαθητές των σχολείων που απείχαν από το μάθημα έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν έξω από το δημαρχείο Άργους- Μυκηνών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης.

mathites

Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας έτσι στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.

Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας. Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας. Οι μαθητές σε αυτά τα ιδρύματα εκφράζουν μεταξύ άλλων, την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων, ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν σήμερα πορείες διαμαρτυρίας για τη γενικότερη κατάσταση της Παιδείας και τις αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο.

mathites

mathitesmathites

 

 

By