Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μακάμπι εναντίον Ρεάλ

Βέβαιο είναι ότι την κούπα θα την σηκώσουν και ελληνικά χέρια, είτε του Μπουρούση, είτε του Σχορτσανίτη

bourousis

Μακάμπι εναντίον Ρεάλ. Η «ομάδα του λαού» (στο Ισραήλ) κόντρα στη «βασίλισσα» (της Ευρώπης).

Είναι η ώρα του τελικού (9μμ), του μεγάλου τελικού της Ευρωλίγκα όπου, εκτός των… υπολοίπων βέβαιο είναι ότι την κούπα θα την σηκώσουν και ελληνικά χέρια. Είτε του Μπουρούση, είτε του Σχορτσανίτη.

(Νωρίτερα στις 6, τζάμπολ στον μικρό τελικό με αντιπάλους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπαρτσελόνα).

Πάμε όμως να δούμε αρκετά, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία έτσι όπως γνωστοποιήθηκαν από το επίσημο site της Euroleague.

Η Ρεάλ, αν και έχει κατακτήσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (8), έχει να πανηγυρίσει τον κορυφαίο τίτλο 19 χρόνια. Τελευταία φορά ήταν το 1995 στη Σαραγόσα.

Η Μακάμπι από την άλλη κατέκτησε τον τίτλο πριν από 9 ακριβώς χρόνια (2005 στη Μόσχα). Έκτοτε έχει παίξει σε τρεις τελικούς. Έχασε σε όλους: δύο φορές από την ΤΣΣΚΑ και μια απο τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του λαού μπορεί να έχει πολύ καλό ποσοστό στους ημιτελικούς (6 νίκες στα τελευταία 6 παιχνίδια πρόκρισης), αλλά στον τελικό δεν τα πάει τόσο καλά.

Η Ρεάλ, ωστόσο, θα παίξει για 2ο συνεχόμενο τελικό. Μόνο η ΤΣΣΚΑ έχει καταφέρει να κάνει το ίδιο: να χάσει δηλαδή τον τίτλο (2007) και να παίξει την επόμενη χρονιά και πάλι στον τελικό (2008). Προηγούμενες ομάδες ήταν η Μακάμπι (2000 και 2001), αλλά και η Μπαρτσελόνα το 1996 και το 1997. Η διαφορα είναι ότι οι «μπλαουγράνα» το έχασαν και τη δεύτερη.

Ο Ντέιβιντ Μπλου είναι ο πιο μπαρουτοκαπνισμένος παίκτης της Μακάμπι. Είναι ο τρίτος του τελικός. Το ίδιο ισχύει και για τον Σχορτσανίτη, ο οποίος ωστόσο δεν έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο.

Το σίγουρο είναι ότι ένας Έλληνας θα το σηκώσει για πρώτη φορά, είτε ο Μπουρούσης δηλαδή, είτε ο Σχορτσανίτης. Και οι δυο τους είχαν παίξει -ως συμπαίκτες- στον τελικό του 2010 με τον Ολυμπιακό.

Αν το πάρει η Μακάμπι θα γίνει η πρώτη ομάδα μετά το 2001 (την πρώτη σεζόν δηλαδή της διοργάνωσης) που θα έχει κατακτήσει τον τίτλο, χωρίς να έχει παίκτη στην καλύτερη πεντάδα. Ιδού η λίστα:

2013 Σπανούλης (Ολυμπιακός), 2012 Σπανούλης (Ολυμπιακός), 2011 Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός), 2010 Ναβάρο (Μπαρτσελόνα), 2009 Πέκοβιτς (Παναθηναϊκός), 2008 Λάνγκτον-Σισκάουσκας (ΤΣΣΚΑ), 2007 Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός), 2006 Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ), 2005 Γιασικεβίτσιους-Βούισιτς (Μακάμπι), 2004 Γιασικεβίτσιους (Μακάμπι), 2003 Μποντιρόγκα (Μπαρτσελόνα), 2002 Μποντιρόγκα (Παναθηναϊκός).

Η πεντάδα του 2001 ήταν Μπούλοκ (Βερόνα), Φορντ (Περιστέρι), Χάμιλτον (Αγία Πετρούπολη), Φούτσκα (Φορτιτούντο Μπολόνια), Τομάσεβιτς (Μπουντούτσνοστ).

Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν έχει κατακτήσει ποτέ τον τίτλο της Ευρωλίγκας, αν και έχει κατακτήσει από την άλλη τον τίτλο του Ευρωμπάσκετ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Λάσο που αν τα καταφέρει θα γίνει ο 2ος Ισπανός που κατακτά την Ευρωλίγκα. Ο πρώτος είναι ο Τσάβι Πασκουάλ.

Ρεάλ και Μακάμπι αντιμετωπίζουν η μια την άλλη για 50η φορά στην ιστορία τους. Είναι το πιο «πολυπαιγμένο» ντέρμπι του ευρωπαϊκού μπασκετ. Το μεταξύ τους σκορ είναι 29-20 υπέρ των Μαδριλένων. Έχει παράλληλα σερι 6-0.

Η τελευταία και μοναδική φορά που οι δύο ομάδες έπαιξαν στον τελικό ήταν το 1980. Τότε είχε κερδίσει η Ρεάλ με 89-85. Σε εκεινο το παιχνίδι είχε παίξει ο Ουόλτερ Ζέρμπιακ, πατέρας του μετέπειτα all-star του ΝΒΑ, αλλα και ο πρόεδρος της Λαμποραλ Κερεχέτα.

Η Ρεάλ έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ την ίδια χρονιά! Έχει φτάσει ξανά σε δύο τελικούς: το 1962 (εχασε τόσο από τη Μπενφίκα με 5-3 όσο και από τη Ντιναμό 90-82) και το 1964 (κέρδισε στο μπάσκετ τη Σπαρτάκ Μπρνο , αλλά έχασε από την Ίντερ με 1-3).

Αν ο Ρούντι Φερνάντεθ και ο Φελίπε Ρέγιες κερδίσουν την Κυριακή θα γίνουν ο 13ος και ο 14ος παίκτης που έχει κατακτήσει τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και το Eurocup. Ο Ρούντι το πήρε με τη Μπανταλόνα (2008) και ο Ρέγιες το 2007.

Παράλληλα θα γίνουν ο 2ος και ο 3ος παίκτης που θα έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το Ευρωμπάσκετ, την Ευρωλίγκα και το Eurocup. Ο μοναδικός που το έχει καταφέρει αυτό ως τώρα έιναι ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς.

Αν βγάλουμε το Eurocup, υπάρχουν 22 παίκτες που έχουν πανηγυρίσει το Παγκόσμιο, το Ευρωμπάσκετ και την Ευρωλίγκα. Όλοι τους ειναι από την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή την πρώην ΕΣΣΔ, πλην του Χουάν Κάρλος Νβάρο.

Ο Πάμπλο Λάσο είναι ένας από τους λίγους προπονητές που έπαιξαν σε φάινακ-φορ ως παίκτες και στη συνέχεια συμμετείχαν ως προπονητες. Μερικοί από αυτούς που το έχουν κάνει είναι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο Μάικ Ντ” Αντόνι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Τέσσερις παίκτες της Ρεάλ είχαν παίξει στο παιχνίδι του 2011 (ημιτελικό), όπου η Μακάμπι είχε κερδίσει εύκολα. Αυτοί είναι οι Σέρχιο Γιουλ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Φελίπε Ρέγιες και Νίκολα Μίροτιτς.

Η Μακάμπι έχει παίξει τα περισσότερα ματς τίτλου στην Ευρωλίγκα (15), μετά τη Ρεάλ Μαδρίτη (16).

Αν κερδίσει η «ομάδα του λαού» ο Ντέιβιντ Μπλατ θα γίνει ένας από τους λίγους προπονητές που έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα, το Ευρωμπάσκετ και ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Το έχουν πετύχει μόνο πέντε προπονητές: Σάντρο Γκάμπα, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Μίκο Νόβοεσελ, Ντούσαν Ίβκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

 

Βαγγέλης Μελέκογλου 

By