Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαλαισία: Στους 10 οι νεκροί από τη βύθιση πλοίου

Είκοσι πέντε άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ εξήντα δύο έχουν διασωθεί

malaysia-boat

Τη σορό ενός επιβάτη του υπερφορτωμένου ξύλινου σκάφους με τους 97 Ινδονήσιους, που βυθίστηκε στα ανοιχτά των μαλαισιανών ακτών, εντόπισαν σήμερα τα σωστικά συνεργεία, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 10, ενώ οι πρώτες πληροφορίες χθες έκαναν λόγο για πολλές δεκάδες νεκρούς.

Οι μαλαισιανές ναυτιλιακές αρχές (MMEA) ανακοίνωσαν ότι η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε από μέλη της που πραγματοποιούν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσσια περιοχή στα ανοικτά των ακτών της πόλης Κουάλα Λανγκάτ όπου βυθίστηκε το σκάφος λίγο πριν από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Είκοσι πέντε άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ εξήντα δύο έχουν διασωθεί, σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων των ναυτιλιακών αρχών.

Μερικοί από τους αγνοούμενους ενδεχομένως να έχουν επιζήσει και να κρύβονται φοβούμενοι τη σύλληψή τους, είπε ο Μοχάμεντ Χαμπάλι Γιαακούπ, περιφερειακός αξιωματικός των ναυτιλιακών αρχών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το σημείο βύθισης του σκάφους βρίσκεται πολύ κοντά στη στεριά».

Σύμφωνα με επιζήσαντες, είπε ο Χαμπάλι, 97 άνθρωποι επέβαιναν στριμωγμένοι στο ξύλινο σκάφος το οποίο βυθίστηκε όταν χτυπήθηκε από τεράστια κύματα.

Το σκάφος πιστεύεται ότι κατευθυνόταν προς την επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, το πλησιέστερο σημείο της οποίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από την ακτή της Κουάλα Λανγκάτ.

Από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες που εργάζονται στη Μαλαισία χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι μισοί και πλέον προέρχονται από την Ινδονησία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Μαλαισία, μια από τις πιο πλούσιες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι από καιρό μαγνήτης για μετανάστες από την Ινδονησία και άλλες φτωχότερες χώρες στην περιοχή. Πολλοί Ινδονήσιοι εργάζονται λαθραία στις μεγάλες φυτείες παραγωγής φοινικελαίου της Μαλαισίας.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία μιλούν παρόμοια γλώσσα κι έχουν παρεμφερή κουλτούρα, γεγονός που ευνοεί την ροή Ινδονήσιων μεταναστών στη Μαλαισία.

By