Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μανιάτης: «Καμία απ” ευθείας ανάθεση για εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου»

Πιέσεις συμφερόντων καταγγέλει ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πίσω από δημοσιεύματα – «Ο Ορυκτός Πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού – η αξιοποίησή του θα γίνεται πάντα με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς» δηλώνει

 

thePaper.gr
thePaper.gr

Πιέσεις συγκεκριμένω επιχειρηματικών συμφερόντων καταγγέλει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας με το οποίο κατηγορείται ο ίδιος και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι σταμάτησαν επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά του “Εβρου, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Για «Τρωικό πόλεμο» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης, «όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου (από το 2007 έως σήμερα) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του Ζεολίθου. Αυτό ελπίζω ότι θα γίνει και στο μέλλον. Είναι σαφές  ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν την κερδοσκοπία σε βάρος του εθνικού πλούτου και ασκούν πιέσεις κρύβονται πίσω από όλη αυτή την ιστορία».

 

Η απάντηση Μανιάτη

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης τονίζει σχετικά ότι όλες οι απαντήσεις στο συγκεκριμένο δημοσίευμα εμπεριέχονται στις πρόσφατες απαντήσεις που απέστειλαν στη Βουλή οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μ. Παπαγεωργίου και Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, οι οποίες και επισυνάπτονται.

Ο ίδιος σημειώνει ότι:

1.  Ο Ορυκτός Πλούτος της χώρας αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Κανένας δεν δικαιούται να τον εκμεταλλευτεί με απευθείας αναθέσεις. Η αξιοποίησή του θα γίνεται πάντα με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς.

2.  Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης έχει αποσταλεί με πρωτοβουλία μου πριν 1 χρόνο στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για πλήρη διερεύνηση. (Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο).

3.   Όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου (από το 2007 έως σήμερα) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του Ζεολίθου. Αυτό ελπίζω ότι θα γίνει και στο μέλλον. Είναι σαφές  ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν την κερδοσκοπία σε βάρος του εθνικού πλούτου και ασκούν πιέσεις κρύβονται πίσω από όλη αυτή την ιστορία.

4.  Η πλήρης νομική τεκμηρίωση της απαγόρευσης για απευθείας ανάθεση, υπάρχει σε πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο απεστάλη για γνωμοδότηση με πρωτοβουλία μου ο πλήρης φάκελος. Και δυστυχώς ο διαγωνισμός δεν έχει προχωρήσει, με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, παρά και την πρόσφατη εντολή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας. «Όλα τα υπόλοιπα σχόλια περιττεύουν», καταλήγει.

Η απάντηση Παπακωνσταντίνου

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ότι «για την ουσία της υπόθεσης, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης έχει ήδη απαντήσει με δελτίο Τύπου: διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου από το 2007 (και η σημερινή) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες (με νομική τεκμηρίωση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) αρνήθηκαν να συναινέσουν σε μία απευθείας ανάθεση, και για να μην υπάρχουν σκιές ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης έχει ήδη από το 2011 σταλεί από το Υπουργείο στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Στη συνέχει υπογραμμίζει ότι «είναι όμως εντυπωσιακή η αναπαραγωγή της «είδησης» σε πλείστα όσα ηλεκτρονικά μέσα ως «Αποκάλυψη: O Παπακωνσταντίνου ματαίωσε επένδυση στον Εβρο για χάρη της ξαδέλφης του Ελένης». Περιμένω σε λίγο να ακούσω και για τις ευθύνες μου για τον Τρωικό πόλεμο».

Το δημοσίευμα

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία με ποσοστό 8% και χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από το τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, του τσάρου της Οικονομίας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία,  «είχαμε καταθέσει τον πλήρη φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, η οποία ήταν και η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση της άδειας», λέει ο εκπρόσωπος της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας GEO-VET, που θέλησε να κάνει την επένδυση, Γιάννης Βορδογιάννης. Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος, αποκλειστικά αρμόδιος από το νόμο για μίσθωση και έναρξη ερευνητικών προγραμμάτων, στις 24 Μαρτίου του 2011 ενέκρινε την απευθείας μίσθωση λατομικής έκτασης βιομηχανικών ορυκτών 161,2 στρεμμάτων στη θέση «Παλαιοχώραφο» του Δ.Δ. Πετρωτών, του Δήμου Ορεστιάδας Εβρου, και η σύμβαση υπογράφηκε ύστερα από 30 μέρες.

Την επένδυση, όπως τονίζει το δημοσίευμα, σταματά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, επειδή, όπως είχε πει, έπρεπε να προηγηθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Το θέμα φάνηκε να ξεκολλάει όταν η επένδυση εξετάστηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων (τη λεγόμενη επιτροπή «fast track»), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Θόδωρο Πάγκαλο, να τα βρίσκει όλα νόμιμα και να δίνει την εντολή να προχωρήσει η σύμβαση. Ομως δεν προχώρησε.

 

 

 

By