Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΚΑ: Απαλλαγή κτιριακών έργων από μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων

Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μανιάτης

 

thePaper.gr
thePaper.gr

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων σε σειρά κτηριακών έργων που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο, στο σύνολό τους, πρόκειται για κτήρια γραφείων μικρότερα των 20.000 τ.μ., εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα καταστημάτων, υπεραγορές (super markets) και πολυκαταστήματα μικρότερα των 5.000 τ.μ., χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μικρότεροι των 500 θέσεων και εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου όπως κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λαχαναγορές (στεγασμένοι και ημιστεγασμένοι χώροι) μικρότερες των 10.000 τ.μ., εκθεσιακά κέντρα μικρότερα  των 10.000 τ.μ., μουσεία μικρότερα των 10.000 τ.μ., θέατρα και κινηματογράφοι με λιγότερους από 2.000 θεατές, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης (συγκροτήματα σχολείων, πανεπιστημίων κλπ. με έκταση μικρότερη των 75 στρεμμάτων), καθώς και γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοικτά ή κλειστά) με λιγότερους από 5.000 θεατές.

Με την απόφαση αυτή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα παραπάνω έργα και δραστηριότητες, αφού πλέον λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής  αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία.

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη πως ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ανάγκης περιοδικής αδειοδότησης για όλα τα υφιστάμενα κτηριακά έργα αυτού του είδους, για τα οποία έως σήμερα έπρεπε ανά 5ετία ή 10ετία να ανανεώνεται η περιβαλλοντική τους άδεια.

Σε σχετικές δηλώσεις, ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Μανιάτης, τόνισε:  «Στόχος μας είναι, η μεταρρύθμιση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση να αποτελέσει μια πρότυπη Ευρωπαϊκή διαδικασία σύγχρονης νομοθέτησης και αδειοδότησης επενδύσεων, με σκοπό τόσο τη διασφάλιση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By