Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εξοπλισμός δουλείας στο κτήμα με τις φράουλες – Δύο οι συλλήψεις [βίντεο]

Στο νοσοκομείο τραυματίες 28 εργάτες από το Μπαγκλαντές. Σάλος στα διεθνή ΜΜΕ

allodapoi

Ο εξοπλισμός που είχαν ο κτηματίας και οι επιστάτες του στο κτήμα της Μανωλάδας παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης. Επίσης, προανήγγειλε επίσης εκστρατεία της αστυνομίας για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από εννέα μέρες.

Το γεγονός ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε την ώρα της έντασης, αλλά λίγο αργότερα, εκτιμάται ότι υποδηλώνει εγκληματικές προθέσεις εκ μέρους των δραστών. Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή.

Η ελληνική κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης έπεσαν για ακόμα μία φορά από τα…. σύννεφα. Η είδηση ότι αλλοδαποί εργάτες πυροβολήθηκαν από επιστάτη σε κτήματα φράουλας επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους έχει γίνει θέμα συζήτησης σε κοινωνικά δίκτυα, μέσα ενημέρωσης, αλλά και στον πολιτικό κόσμο. Η έκπληξη δεν είναι η είδηση. Η έκπληξη είναι πως ξαφνικά όλοι ανακαλύψαμε τις συνθήκες με τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες στην Ελλάδα. Οι αντιδράσεις τις οργής, λοιπόν, δικαιολογημένες, αλλά και υποκριτικές για τους περισσότερους από εμάς.

Το περιστατικό έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναπαραγάγουν την είδηση κυρίως με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμου Χαράλαμπου Σφέτσου.

 

thewashinghtonposAl Jazeera: «Αλλοδαποί εργάτες τραυματίστηκαν, μετά από διαφωνία στην πληρωμή». BBC: «Έλληνες αγρότες συγκρούστηκαν με αλλοδαπούς». Washinghton Post: «20 τουλάχιστον καλλιεργητές φράουλας, κυρίως από το Μπαγκλαντές πυροβολήθηκαν στην Ελλάδα».

Συνελήφθη ο εργοδότης του κτήματος

Οι αστυνομικοί αναζητούν ακόμα τους τρεις επιστάτες που συμμετείχαν στο επεισόδιο με τους μετανάστες, καθώς κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Παράλληλα, ο εργοδότης έχει ήδη συλληφθεί και θα οδηγηθεί στον ανακριτή με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας ακόμα 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους.

Οι εργάτες έχουν μεταφερθεί ελαφρώς τραυματισμένοι σε περιφερειακά κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, 10 από αυτούς είναι σοβαρά τραυματίες και 4 σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 200 αλλοδαποί, από το Μπαγκλαντές, που απασχολούνται σε γεωργική επιχείρηση Έλληνα στην περιοχή, συνεπλάκησαν με τρεις Έλληνες, εκπροσώπους του εργοδότη, απαιτώντας δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών.

Ένας από τους τρεις, πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετική καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι 28 εργαζόμενοι.

Οι αντιδράσεις από τα κόμματα

«Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα,  καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου τονίζει ότι η «πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική».

«Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση του τομέα ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται πως «το περιστατικό  ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα.Σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας Ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή.Η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων  και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, «από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση», επισημαίνοντας, επιπλέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει: «Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη. Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία. Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

allodapoi2

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αστυνομικών αρχών «περί ώρα 18:00 σήμερα, στη νέα Μανωλάδα Ηλείας 200 περίπου αλλοδαποί υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε γεωργική επιχείρηση ημεδαπού, συνεπλάκησαν με 3 ημεδαπούς εκπροσώπους του εργοδότη, απαιτώντας δεδουλευμένα 6 μηνών περίπου. Ένας εκ των τριών ημεδαπών πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τους, τραυματίζοντας ελαφρά, είκοσι (20) από του αλλοδαπούς. Οι τραυματισθέντες βρίσκονται εκτός κινδύνου ζωής και έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας και νοσοκομεία της περιοχής γαι παροχή πρώτων βοηθειών. Διενεργείται προανάκριση από το Τ.Α. Αμαλιάδας».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή της Μανωλάδας καταγράφονται φαινόμενα εργοδοτικής-ρατσιστικής βίας αφού πριν από 11 μήνες στις 13 Μαΐου του 2012 είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια με αφορμή κινητοποίηση αλλοδαπών εργαζομένων στην περιοχή με καταγωγή κυρίως από την Ινδία και το Μπαγκαλαντές που διεκδικούσαν καταβολή δεδουλευμένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίες. Επίσης αίσθηση έχουν προκαλέσει στο παρελθόν αποκαλύψεις τηλεοπτικών εκπομπών για τις παραγκουπόλεις αλλοδαπών εργατών στην περιοχή που εργάζονται περιστασιακά στην συλλογή φράουλας που είναι βασικό αγροτικό προϊόν της περιοχής.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί πριν 11 μηνες:

 

By