Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έληξε ο «κόκκινος» συναγερμός – Ανασχηματισμός ενόψει

Δεν επιθυμεί εκλογές ο πρωθυπουργός – Κυβέρνηση με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πλέον η κυβέρνηση οδεύει σε διαδικασίες ανασχηματισμού, μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τους βουλευτές το σχήμα.  Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία. Μάλιστα, δεν είναι στις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς,  μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έκανε σαφές ότι δεν επιθυμεί εκλογές, τονίζοντας ότι «μας τρία χρόνια, θα τα εξαντλήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού». Η επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, με τη συμμετοχή και στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, την Παρασκευή το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν συνάντηση ώστε να κλείσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα και τη συμφωνία.

Στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό επέρριψε την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στον Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το βράδυ της Τετάρτης ο Φώτης Κουβέλης συμφώνησε να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις όσοι από τους απολυμένους της ΕΡΤ κρίνονταν απαραίτητοι ώστε να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες, όμως σήμερα επανήλθε στην προηγούμενη θέση του, που ήταν να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ με όλο το προσωπικό της και να γίνει η αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία.

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τη Πέμπτη το βράδυ, για το ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να έρθει σε ρήξη με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος, σε δηλώσεις που προέβη μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, απέφυγε να επιβεβαιώσει τα σενάρια, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία.  Ωστόσο, επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα αποχωρήσει εντελώς από την κυβέρνηση, όπως νωρίτερα διαδιδόταν,  αλλά θα αποσύρει τους υπουργούς του κόμματος του. Οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν τη Παρασκευή, όπου συνεδριάζει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ στις 10 το πρωί.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η εικόνα πιο ξεκάθαρη, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά ο κόσμος δεν τις θέλει και πρόκειται να ζητήσει από τους βουλευτές του στη συνεδρίαση της ΚΟ να δείξουν στάση ευθύνης. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση επαναλειτουργία εκπομπών και επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων.

«Η κατάσταση για τη χώρα έχει καταστεί δυστυχώς ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά την «άτυχη» πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να λειτουργήσει «μονομερώς» ως κυβέρνηση. Μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ, «ζητήσαμε να γίνουν κινήσεις αποκατάστασης και επανόρθωσης» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς ανέκυψε «ζήτημα πολιτικής σταθερότητας της κυβέρνησης». Μπροστά στο αδιέξοδο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τη στάση του από τη Δημοκρατική Αριστερά διαχωρίζει το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ «έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης».

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδικαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μαύρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες» τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση»

Νωρίτερα, πλήρη ανατροπή επέφερε στα μέχρι πρότινος δεδομένα στον κυβερνητικό συνασπισμό η συνεδρίαση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που επέστρεψε στη «σκληρή γραμμή». Η εξουσιοδότηση προς τον Πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη υπήρξε ομόφωνη, ενώ δεν έλειψαν φωνές για έξοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς από το κυβερνητικό σχήμα.

Η πρόταση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση –ΕΡΤ, που ενέκρινε το σώμα, θέλει την πρόσληψη του συνόλου των απολυθέντων στο μεταβατικό φορέα, διατηρώντας το πρότερο εργασιακό τους καθεστώς, διαμορφώνοντας ένα μεταβατικό καθεστώς 6 μηνών.  Η διαφωνία έγκειται στον αριθμό των εργαζομένων, ενώ η χθεσινή δήλωση του κ. Κουβέλη ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια» για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται πως καθησύζασε εις μάτην το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εξελίξεις δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορο το ΠΑΣΟΚ, που σε περίπτωση ρήξης καλείται να επανακαθορίσει τη στάση του. Στην κατεύθυνση αυτή, τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν στο ενδιάμεσο οι επικεφαλής των 2 κομμάτων, προκειμένου να διευκρινιστούν οι προθέσεις των κομματικών τους οργάνων, αλλά η δυνατότητα κοινής ή μη στάσης από εδώ και στο εξής.

Στην Ιπποκράτους, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε το Πολιτικό Συμβούλιο και Κοινοβουλευτική Ομάδα για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και το συντονισμό της κυβέρνησης. Για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, o Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ζητά την άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθώς και απαιτεί συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις», τασσόμενος «υπέρ της ριζικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας τηλεόρασης με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις». Η σεβασμός στους θεσμούς περνά για το Κίνημα μέσα από το σεβασμό στον τρικομματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, αφού  «υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By