Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο «απολιτίκ» Έλληνας

Μακριά από τα κόμματα, οι Έλληνες αναζητούν τη νέα ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και επιζητούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας

greece_eu620

Η χθεσινή ημέρα θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ, καθώς το όνομα του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, «Το Ποτάμι» δίνει αυτό το πάτημα. Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα ήρθε να αναδείξει κάτι τελείως διαφορετικό από την ίδια την πρωτοβουλία του γνωστού δημοσιογράφου. Είναι η ανάγκη για κάτι νέο, για κάτι που δεν ταυτίζεται με τα κόμματα και τις πολιτικάντικες πρακτικές μίας άλλης εποχής, που επιβιώνουν και συνεχίζουν να κυβερνούν μέχρι σήμερα.

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να μην είναι το «καθαρό» πρόσωπο που αναζητείται, ωστόσο η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αναζήτηση μίας νέας πολιτικής ταυτότητας. Τα παλαιά κόμματα προκαλούν την αποστροφή στους πολίτες, εξ ου και τα απογοητευτικά, αλλά και συγκεχυμένα αποτελέσματα σε κάλπες και δημοσκοπήσεις.

Οι πολιτικές ζυμώσεις για τη νέα Κεντροαριστερά, την ΕΛΙΑ και την Πρωτοβουλία των 58 είναι στο μετέωρο, ενώ τα κοινοβουλευτικά κόμματα πασχίζουν να διατηρήσουν το έρεισμά τους. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η ταυτότητα του Δεξιός, Αριστερός, κεντροαριστερός και φιλελεύθερος, δημιουργούν αρνητικά εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Στην Ελλάδα ούτως ή άλλως οι έννοιες αυτές έχουν διαστρεβλωθεί και δεν έχουν καμία σχέση με το πως αντιλαμβάνεται η Ευρώπη τους πολιτικούς αυτούς όρους. Η τάση στην κοινωνία είναι το απολιτίκ. Ο,τιδήποτε δεν ανήκει ή ταυτίζεται με κόμματα και πολιτικούς , βρίσκει ανταπόκριση στους πολίτες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μίλησε ως πολιτικός χώρος, αλλά μίλησε ως ένας φιλοευρωπαϊκός φορέας, που έχεις ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες…τη γραφειοκρατία, τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις στον πολιτικό και δημόσιο χώρο και την αδυναμία να υπάρξει ανάπτυξη με τις εγχώριες δυνάμεις.

Η ελληνική κοινωνία έχει την ανάγκη να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί και να εξευρωπαϊσθεί επιτέλους και η επίκληση γίνεται αντιληπτή στην Αθήνα, με τις κινήσεις ωστόσο να είναι σπασμωδικές. Τα κόμματα απέτυχαν στην αποστολή τους αυτή, η Ευρώπη απογοήτευσε γιατί δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας.

Οι πολίτες προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν λοιπόν τη σχέση τους με την ΕΕ και την πολιτική. Δεν απορρίπτουν την Ευρώπη, ωστόσο αναζητούν αυτό τον πολιτικό φορέα που θα πετύχει τον διττό στόχο: τον ευρωπαϊκού στόχο εκσυγχρονισμό και απαγκίστρωση από τον παλαιό πολιτικό κόσμο.

Νίκος Ιτσινές

(Visited 1 times, 1 visits today)
By