Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ματωμένες» εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Έξι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες μια μέρα πριν τις εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

oukrania 1

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία με τα διεθνή πρακτορεία να ενημερώνουν σήμερα για τον θάνατο ακόμη έξι Ουκρανών στρατιωτών που «έπεσαν» κατά την διάρκεια μαχών με φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται για την διεξαγωγή δικών τους εκλογών αύριο, Κυριακή, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης για μη αναγνώριση οποιουδήποτε αποτελέσματος.

«Οι εκλογές αυτές θα δώσουν μια νομιμότητα στην εξουσία μας και θα μας απομακρύνουν ακόμη λίγο περισσότερο από το Κίεβο«, διαβεβαίωσε χθες ο Ρόμαν Λιάγκιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που συστάθηκε για την ψηφοφορία αυτή από την αυτοανακηρυχθείσα «Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δύο περιφέρειες της ανθρακοφόρου λεκάνης του Ντονμπάς, κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός που προκάλεσε μια φονική σύγκρουση με τις ουκρανικές δυνάμεις που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, από τους οποίους 300 σκοτώθηκαν τις δέκα τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παρά την κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και παραβιάζεται συστηματικά.

Σ΄ αυτή την τεταμένη κατάσταση, οι προετοιμασίες για τις εκλογές μοιάζουν πολύ περιορισμένες. Στη συνοικία Κιέβσκι του Ντονέτσκ, κοντά στο αεροδρόμιο, οι στρατιωτικοί που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήξεραν πού βρίσκονται τα πλησιέστερα εκλογικά τμήματα.

Στη γειτονική περιοχή του Λουγκάνσκ, οι αντάρτες έχουν από χθες ανοίξει σφοδρό πυρ εναντίον πολλών τοποθεσιών με χρήση όλμων, πυροβολικού και αρμάτων μάχης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης ο οποίος υποστηρίζει τις αρχές του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σήμερα το πρωί, οι αυτονομιστές άρχισαν να βομβαρδίζουν με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών το χωρικό Κρίμσκι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από το Λουγκάνσκ και έχει εγκαταλειφθεί από τον ουκρανικό στρατό.

By