Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μείωση ΦΠΑ στο 13% σε κλάδους όπως η οικοδομή εξετάζει η κυβέρνηση

«Κορκίδης: Ζητήσαμε από τον υπουργό Οικονομικών μείωση φόρου και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

korkidis

Σχέδια για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή μείωση του συντελεστή στο 13% σε ορισμένους κλάδους, όπως η οικοδομή, μελετά το οικονομικό επιτελείο, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες  με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

«Υπάρχει ένας προβληματισμός στον υπουργό, ότι αν πάμε σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 με 19% δεν θα μπορούν να υπάρχουν οι σημερινές εξαιρέσεις, όπως στα τρόφιμα ή τα νησιά. Από την άλλη, ο υπουργός εξετάζει και το σενάριο να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει, αλλά να πέσει στην οικοδομή στο 13%», σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Προσέθεσε πως η ΕΣΕΕ ζήτησαν τη μείωση του φόρου και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός και να βοηθηθεί η νησιωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο, εκτός από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης περίπου κατά 20%, εξετάζεται και σενάριο μείωσης κατά 50% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015.

Αν αυτό γίνει δεκτό από την τρόικα, θα μειωθεί η παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς από την 1η Ιανουαρίου. Συζητείται ακόμη και η μείωση του φόρου επιτηδεύματος στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών αλλά και του φόρου πολυτελείας στους ιδιοκτήτες ΙΧ πάνω από 2.000 κυβικά.

Επίσης εξετάζεται και η μείωση των συντελεστών φορολογίας τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των εταιρειών σε βάθος χρόνου.

By