Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη διαρροή πυρηνικών υδάτων στη Φουκουσίμα

Περίπου 300 τόνοι διέρρευσαν από δεξαμενή – Μεγάλη επιχείρηση απάντλησης

Earthquake and Tsunami damage-Fukushima Dai Ichi Power Plant, JaΣυναγερμός έχει σημάνει και πάλι στην Ιαπωνία μετά τη μεγάλη διαρροή ραδιενεργού υλικού που διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες στο σταθμό της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα τον Μάρτιο του 2011.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), έχουν διαρρεύσει τουλάχιστον 300 τόνοι άκρως ραδιενεργού ύδατος από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και τώρα η εταιρεία προσπαθεί να το αντλήσει για ν” αποτρέψει μεγαλύτερη μόλυνση της περιοχής.

“Ενα λίτρο του ραδιενεργού αυτού ύδατος περιέχει περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στρόντιου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

“Ενα τοιχίο που έχει υψωθεί γύρω από τις δεξαμενές δεν κατάφερε να εμποδίσει τη διαρροή, η οποία συνεχίζεται σήμερα το πρωί σύμφωνα με την Tepco, η οποία πάντως υποστηρίζει ότι προς το παρόν το ραδιενεργό ύδωρ που διέρρευσε δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται 500 μέτρα από το σημείο.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το νερό αυτό θα αναμιχθεί με τα υπόγεια ύδατα και μπορεί να φθάσει ως τη θάλασσα, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Tepco Μασαγιούκι Όνο.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας τοποθετεί τη διαρροή αυτή στο επίπεδο ένα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (Ines, από 0 ως 7). Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία ανακοινώνει ένα τέτοιο περιστατικό μετά το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011, προκαλώντας τη μεγάλη πυρηνική καταστροφή.

Πάντως η ανακοίνωση αυτή έρχεται μερικές μέρες αφότου η εταιρεία Tepco παραδέχθηκε ότι περίπου 300 τόνοι μολυσμένου νερού διαρρέουν κάθε μέρα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 3, μετά του ατύχημα του 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)
By