Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μειωμένες κατά 12% οι διαγραφές επιχειρήσεων

Μερική αισιοδοξία δείχνουν τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

epixeiriseisΑχτίδες φωτός αχνοφαίνονται στα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), καθώς στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι διαγραφές είναι μειωμένες κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που αποχώρησαν από την ενεργό δράση το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του τρέχουσας χρονιάς αγγίζει τις 928, αριθμός που καταδεικνύει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βιοτεχνική κοινότητα, εντούτοις λόγω της σημαντικής μείωσης που καταγράφεται στις διαγραφές, έναντι της περσινού αντίστοιχου διαστήματος, δημιουργείται συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Κάνοντας μία αναγωγή στον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν, βλέπουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά μέσο όρο, καθημερινά ακουγόταν η κλειδωνιά του λουκέτου σε πέντε επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός αυτός άγγιζε τις 6 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2013, 928 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, έναντι 1.056 το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία προς το θετικότερο, για τον περιορισμό των διαγραφών, ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν οι διαγραφές άγγιζαν τις 602, μειωμένες κατά 4%, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012, οπότε ήταν 627.

387 εγγραφές στο πρώτο τρίμηνο του 2013

Τις 387 έφτασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εγγραφές. Δυναμικά παρούσες οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς στο μητρώο του ΒΕΘ έκαναν έναρξη 281. Ένα χρόνο νωρίτερα κατά το εξεταζόμενο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, 381 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι διαγραφές είναι υπερδιπλάσιες των εγγραφών, γεγονός που αποδεικνύει την απροθυμία των εν δυνάμει επιχειρηματιών για έναρξη δραστηριότητας.

«Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα λόγο για να αισιοδοξούμε» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «τα εν λόγω στοιχεία, αν δεν υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας με συντονισμένες ενέργειες, θα είναι απλά συγκυριακά». «Πρέπει να υλοποιηθεί στρατηγική ανάκαμψης, που θα είναι απαλλαγμένη από μικροπολιτικές τακτικές,  λύσεις ανάγκης και ανελέητη λιτότητα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By