Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μενδώνη: «Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας»

«Ο καθένας μπορεί να διατυπώσει ελεύθερα την άποψή του, όμως εγώ προσωπικά θα προτιμήσω να μείνω στα δεδομένα»

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τοποθετήθηκε επί των συγκλονιστικών νέων ανακαλύψεων στον τάφο της Αμφίπολης.

Η κ. Μενδώνη δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της, ούτε να κάνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου, παρόλο που τα σενάρια που θέλουν το σκελετό να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο φουντώνουν.

Σημείωσε πως ενδεχομένως ο τάφος να ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατηγό, όπως είπε η κυρία Κατερίνα Περιστέρη, όμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί με βεβαιότητα για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας: «Δεν θα πω τίποτα σχετικά με το ζήτημα, για τον πολύ απλό λόγο: Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας. Μπορεί να είναι και γυναίκα».

Η ίδια πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε να αποκλείσει τίποτα, σχετικά με την ταυτότητα του «ενοίκου», καθώς «η έρευνα θα απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα. Καλύτερα να μην κάνουμε υποθέσεις. Ωστόσο, η ελευθερία της σκέψης είναι θεμιτή. Ο καθένας μπορεί να διατυπώσει ελεύθερα την άποψή του, όμως εγώ προσωπικά θα προτιμήσω να μείνω στα δεδομένα» σημείωσε η κυρία Μενδώνη.

Με βεβαιότητα υπογράμμισε πως τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο δεν είναι καμμένα, ενώ τα διακοσμητικά σχετίζονται με τη χρονολογία, η οποία τοποθετείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. χωρίς καμία αμφιβολία.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «ο τάφος κατασκευάστηκε για το σκελετό που βρίσκεται μέσα, αλλά το μήκος του τάφου δεν μπορεί με βεβαιότητα να μας πει εάν πρόκειται για άντρα ή γυναίκα. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο ίδιος ο σκελετός όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των επιστημόνων».

Η κυρία Μενδώνη διευκρίνισε πως δεν περιμένει κάτι περισσότερο από τον τάφο, «τώρα πλέον μένει να μας μιλήσει η επιστήμη» είπε η ίδια, για να συμπληρώσει πως «πρόκειται για ένα ιδιάζον μνημείο, με τα χαρακτηριστικά του να εμφανίζονται για πρώτη φορά».

Τέλος, δεν δίστασε να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι ο τάφος έχει συληθεί, αφού δεν βρέθηκε κανένα αντικείμενο, προσωπικό ή μη, του νεκρού που να υποδεικνύει την ταυτότητά του. «Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι οι τυμβωρύχοι έχουν πάρει τα πάντα» κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

By