Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μενδώνη: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε μέχρι που έφτασε η τυμβωρυχία»

Περιστέρη: «Ο τάφος δεν είναι Ρωμαϊκός»

foto_8_amfipoli

Για ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης μίλησε για πρώτη φορά η γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρά το ότι η ίδια σε δηλώσεις της τις προηγούμενες ημέρες είχε τονίσει ότι οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν κάτι τέτοιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BHMA FM υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ακόμα και για την περίοδο της αρχαιότητας αλλά όπως ανέφερε «μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Μιλώντας για την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών που συνεχίζονται με προσεκτικά βήματα στον τρίτο θάλαμο, η κ. Μενδώνη επανέλαβε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα πλάτους 96 εκατοστών, το οποίο οδηγεί κάπου γιατί, όπως διευκρίνισε, «διαφορετικά δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα».

Η ανασκαφή, συνέχισε η κ. Μενδώνη, στον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο συνεχίζεται με τη βοήθεια υποστηλώσεων ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να γίνει με ασφάλεια η είσοδος των επιστημόνων και του συνεργείου στον τρίτο θάλαμο.

Σημείωσε ακόμα ότι η συγκεκριμένη ανασκαφή «θα μας απασχολήσει για πάρα πολλά χρόνια» κάνοντας λόγο για σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών στα μέχρι τώρα ευρήματα.

Κατηγορηματική εμφανίστηκε, στο μεταξύ, για άλλη μια φορά η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, ότι ο τάφος δεν είναι Ρωμαϊκός.

Σε δήλωσή της στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος η αρχαιολόγος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ.».

Απαντώντας, στα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει η αρχαιολόγος Όλγα Παλαγγιά, κατά την οποία ο τάφος είναι ρωμαϊκός, η κ. Περιστέρη κάνει λόγο «για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Περιγράφοντας τις μοναδικές στιγμές που ζει το τελευταίο διάστημα στην Αμφίπολη η κ. Περιστέρη αναφέρει: «Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο τάφος στο λόφο Καστά η αρχαιολόγος εκφράζει την ελπίδα «μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα».

By