Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μενδώνη: Ολοκληρώθηκε η υποστήλωση του τρίτου θαλάμου

«Έχουμε ένα μνημείο με χαρακτηριστικά που στη σύνθεσή τους εμφανίζονται για πρώτη φορά»

amfipolh7

 

Σε συνέντευξη της στο Real FM η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε ότι η διαδικασία υποστήλωσης του τρίτου θαλάμου του τύμβου έχει ολοκληρωθεί και οι αρχαιολόγοι προχωρούν στα ενδότερα του μνημείου.

Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική ανέφερε η κ. Μενδώνη, καθώς κάθε φορά που οι ανασκαφείς αφαιρούν χώμα, έστω 20-30 εκατοστά, «πρέπει να δίνουμε «ισοδύναμα μέτρα»».

Με βάση το δεδομένο αυτό, και εφόσον πλέον η ανασκαφική ομάδα της κ. Περιστέρη ανασκάπτει τον τρίτο αυτό θάλαμο, «θα μπορούσε κανείς να πει ότι αν δεν έχουμε εξαιρετικά απρόοπτα, μέσα στις επόμενες 20 μέρες – ένα μήνα θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει την έρευνα» εξήγησε.

Έτσι, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι σε περίπτωση που ο τέταρτος θάλαμος είναι και ο τελευταίος του μνημείου, τότε όντως τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε η κ. Περιστέρη, χωρίς να είναι δεσμευτικά, θα τηρηθούν.

Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να πάρει χρόνια για να λυθεί ο γρίφος για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «έχουμε ένα μνημείο με χαρακτηριστικά που στη σύνθεσή τους εμφανίζονται για πρώτη φορά».

By