Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μετά από τα «μπάνια του λαού» οι αποφάσεις για νέα στήριξη στην Ελλάδα

Αισιοδοξία από τον επικεφαλής του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα

eurogroup daiselblum fosphotos

Οι αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα οικονομική στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα παρθούν μετά από το καλοκαίρι, ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Blomberg.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος τόνισε ακόμα  πως εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει πρόβλημα «τότε είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα».

«Τι είναι το περισσότερα; Έχουν δοθεί αρκετά παραδείγματα εκ των οποίων η μακρύτερη διάρκεια λήξης (των δανείων) ή η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εξαρτάται όμως, και από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη«.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Εurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη συνάντηση της 1ης Απριλίου στην Αθήνα. «Τώρα έχουν προγραμματιστεί κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω ακόμη. Η τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που χρειάζεται».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι μία σοφή απόφαση. «Θα πρέπει όμως, επίσης να χειριστεί κανείς τις προσδοκίες. Ξεκινά λοιπόν προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο αργά. Η Ιρλανδία επίσης. Αργά αρχίζεις να εκδίδεις ομόλογα. Αρχικά βραχυπρόθεσμα και σταδιακά μεγαλύτερης διάρκειας. Νομίζω ότι είναι καλό που θα ξεκινήσουν φέτος», συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

By