Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση έρχονται τα stress tests για τις τράπεζες

Αφού ολοκληρωθεί η αγωνιώδης προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων, οι τράπεζες θα κληθούν να «περάσουν» τις ασκήσεις προσομοίωσης.

Του Νίκου Φιλιππίδη

euromoneyΤην στιγμή που οι εγχώριες τράπεζες κάνουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν εντός του Μαίου τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, σχεδόν αμέσως μετά θα υποχρεωθούν να περάσουν από την βάσανο των stress tests που προβλέπει το νέο μνημόνιο για το τέλος του έτους.

Από τα stress tests θα εκτιμηθεί και εάν το πακέτο των 50 δισ. ευρώ είναι επαρκές, καθώς θα λάβουν υπόψη το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2013, διάστημα στο οποίο εκτιμάται ότι τα «κόκκινα δάνεια» ενδέχεται να πλησιάσουν και το 30%.

Σε περίπτωση που λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία τα «κόκκινα δάνεια» αυξηθούν ακόμα περισσότερο τότε ενδεχομένως οι δέικτες κεφαλαικής τους επάρκειας να βρεθούν κάτω από το όριο του 9% και σε έναν χρόνο από σήμερα να συζητάμε για μια ακόμα διάσωση των τραπεζών με μεγάλο ερωτηματικό εάν τότε θα εφαρμοστεί μια λύση σαν της Κύπρου, με συμμετοχή δηλαδή και των καταθετών.

Συγκεκριμένα στο μνημόνιο αναφέρεται ότι «για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διεξάγει μια νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) με βάση τα στοιχεία του τέλους Ιουνίου 2013, χρησιμοποιώντας μία μεθοδολογία που θα καθοριστεί σε διαβούλευση με την τρόικα που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013».

Κάπως έτσι εξηγείται και η πολύ μεγάλη πίεση που ασκείται από πλευράς της τρόικας για να πωληθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες που θα έχουν περάσει στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

By