Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μετά την «προσγείωση» Σταυρίδη

Στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ στρέφεται το ενδιαφέρον μετά την αιφνίδια αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη , ενώ οι δανειστές παρακολουθούν με προσοχή.

fosphotos.com
fosphotos.com

Η απόφαση για την απομάκρυνση του κ.Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ελήφθη και εκτελέσθη σε χρόνο dt. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μόλις ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε στην Πύλο όπου βρισκόταν για τα δημοσιεύματα, που ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων μετά την υπογραφή της μεταβίβασης του 33% του ΟΠΑΠ στην  Emma Delta του Δημήτρη Μελισσανίδη ταξίδεψε στην Κεφαλλονιά για διακοπές με το liar jet του επιχειρηματία, θεώρησε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του και αμέσως τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό πως υπήρχε ζήτημα ηθικής τάξης και στη συνέχεια ο κ.Σαμαράς επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αμέσως  ζήτησε την παραίτηση του κ.Σταυρίδη.

Εντύπωση προκάλεσε και το ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την αποπομπή του κ.Σταυρίδη ήταν λιτή και δεν ανέφερε καν το λόγο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ την απομάκρυνση του. Η αναφορά του πως «η απόφαση είναι σεβαστή, αλλά κανείς δε μπορεί να γνωρίζει όλα τα κριτήρια» έδειξε πως ο κ.Σταυρίδης θεωρεί ως πραγματικό λόγο της απομάκρυνσης του όχι το ταξίδι του με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία, αλλά τη στάση του ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και τα εμπόδια που μπορεί να δημιουργούσε στα κυβερνητικά σχέδια.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν στο παρασκήνιο ότι το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου ήταν δυσαρεστημένο με τις επιδόσεις του κ.Σταυρίδη στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ζήτημα για τον κ.Σταυρίδη και την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είχε θέσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον κ.Στουρνάρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο παρελθόν κύκλοι της τρόικας είχαν εκφράσει την άποψη πως θα έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ να αντικατασταθεί από μία εταιρεία ειδικού τύπου υπό τον έλεγχο των δανειστών, η οποία θα διαχειριζόταν όλη την ελληνική δημόσια περιουσία και τις αποκρατικοποιήσεις. Πολλοί συνέδεσαν τα στοιχεία αυτά υπό το πρίσμα των χθεσινών εξελίξεων.

Κύρια μέριμνα του Μεγάρου Μαξίμου πάντως ήταν να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους πρέπει να έχει προχωρήσει η αποκρατικοποίηση ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ σχεδιάζεται τέλος φθινοπώρου να επαναπροκυρηχθεί διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ. Ο μνημονιακός στόχος των 2.6 δισ ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι τέλος του 2013 φαντάζει πάντως εξαιρετικά δύσκολος. Συνεργάτες του πρωθυπουργού όμως τόνιζαν πως ούτως ή άλλως τα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ «τρέχει» καθημερινά  ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης, το ρόλο του οποίου χαρακτήριζαν αναβαθμισμένο και ο οποίος φέρεται ως ο πιθανότερος διάδοχος του κ.Σταυρίδη.

Όσο για τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάριζαν πως δεν τίθεται κανένα θέμα, καθώς άλλωστε η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με την υπογραφή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By