Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, η έκθεση του ΟΗΕ για Συρία

Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ- Ρωσίας για το οδικό χάρτη ελέγχου των χημικών όπλων στη Συρία, αναμένεται σήμερα Δευτέρα η έκθεση του ΟΗΕ.

OHEΟι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών «ζυγίζουν την κάθε λέξη » της έκθεσης που πρέπει να υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας  σήμερα, στις 11:15 τοπική ώρα ( 15:15 GMT ) σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Το γραφείο του Μπαν Κι Μουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει πώς η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία» είπε μια αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Η Ρωσία , οι ΗΠΑ , όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση για την έκθεση αυτή» συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, θα επισυνάπτει «με σαφήνεια» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να αποδίδει άμεσα ευθύνη στο συριακό καθεστώς. Πράγματι , η εντολή στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν προβλέπει τον «ορισμό ενός ενόχου». Όμως διπλωμάτες λένε τα στοιχεία στην έκθεση θα προσδιορίζουν με σαφήνεια ότι οι δράστες της επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. « Η έκθεση περιλαμβάνει ποσότητα στοιχείων και δειγμάτων, συνεντεύξεις με μάρτυρες και ότι μπορεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου » , είπε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου .

Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία , τη Σουηδία , τη Γερμανία και την Ελβετία , σύμφωνα με τον ΟΗΕ . «Η επιτροπή είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων» ανέφερε επίσης ένας διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας . «Όποιος διαβάσει την έκθεση αυτή μπορεί να μαντέψει ποιος ευθύνεται για την επίθεση» πρόσθεσε.

Η συμφωνία ΗΠΑ- Ρωσίας για τον οδικό χάρτη 

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη κατέληξαν σε ένα οδικό χάρτη έξι σημείων για την επιβολή διεθνούς ελέγχου και την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, με τον οποίο καλούν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να συμμορφωθεί. Ειδικότερα:

-Οι δύο χώρες συμφώνησαν πως πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός του τύπου και της ποσότητας των φονικών όπλων και αμέσως μετά η επιβολή διεθνούς ελέγχου.

-Το καθεστώς της Δαμασκού έχει περιθώριο μίας μόλις εβδομάδας για να προβεί σε πλήρη καταγραφή του χημικού οπλοστασίου.

-Ουάσιγκτον και Μόσχα απαιτούν από τη Συρία να παραχωρήσει άμεσα πλήρη πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που θα διερευνήσουν τους αποθηκευτικούς χώρους.

-Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι πως τα χημικά όπλα πρέπει να καταστραφούν στο σύνολό τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να μεταφερθούν εκτός Συρίας.

-Όσο για το ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης του Άσαντ, η συμφωνία παραπέμπει στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει μεταξύ άλλων και προσφυγή στη βία.

-Η επιλογή της καθεστωτικής τηλεόρασης της Συρίας να μεταδώσει απευθείας τις δηλώσεις Κέρι – Λαβρόφ, ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως ένδειξη πως ο Άσαντ προτίθεται να συνεργαστεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By