Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μετά τις ΗΠΑ, στο Ισραήλ

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα και αναχωρεί πάλι για Ισραήλ.

samarassinodos2

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα προτού αναχωρήσει και πάλι για Ισραήλ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Αμερική, όπου ο κ.Σαμαράς είχε συναντήσεις και με τον ισχυρό αμερικανοεβραϊκό παράγοντα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα μεταβεί στα Ιεροσύλυμα στις 8 Οκτωβρίου,  με αφορμή το Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στο Ισραήλ και στην ομιλία του χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Initiative με θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη.

Στόχος του ταξιδιού του κ.Σαμαρά είναι η οικοδόμηση μίας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Η σύσφιξη του άξονα των τριών χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο, με την ελληνική πλευρά να προβάλλει το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι τα ενεργειακά. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουν ενεργειακούς πόρους , η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα για την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ έτερο σημαντικό θέμα της ατζέντας είναι οι επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Ιεροσόλυμα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου.

Για τους Ισραηλινούς βεβαίως η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής αποτελεί σημαντικό θέμα και ο κ.Σαμαράς αναμένεται να προβάλλει πως ξεκίνησε η εξάρθρωση και πως ο πρόεδρος του ναζιστικού κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος έχει προφυλακιστεί, αλλά και ότι το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο στην Ελλάδα απέναντι στο ναζισμό είναι αρραγές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By