Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νεκροί 35 μετανάστες από δίψα στην έρημο του Νίγηρα

Το  όχημα που τούς μετέφερε στην Αλγερία, έπαθε βλάβη

algeriaA
AFP

Τουλάχιστον 35 μετανάστες από το Νίγηρα που κατευθύνονταν στην Αλγερία πέθαναν από τη δίψα στην έρημο του Νίγηρα όταν το όχημα που τούς μετέφερε, έπαθε βλάβη, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Ταξιδιώτες μάς ενημέρωσαν ότι είδαν και μέτρησαν τουλάχιστον 35 πτώματα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Αμπντουραχμάν Μαουλί, δήμαρχος της Αρλίτ, πόλης με ορυχεία, στο βόρειο Νίγηρα.

«Περίπου 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες που θέλησαν να μεταβούν στην Αλγερία, πέθαναν από τη δίψα στα μέσα Οκτωβρίου», επιβεβαίωσε ο Ρίσα Φέλτου, δήμαρχος της Αγκαντέζ, μεγάλης πόλης στο βόρειο Νίγηρα.

«Πολλοί ακόμα είναι αγνοούμενοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός χωροφύλακα, ο στρατός έχει ήδη εντοπίσει πέντε πτώματα, δυο γυναικών και τριών εφήβων, ενώ 19 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Αρλίτ, στο βόρειο Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον Ρίσα Φέλτου, δυο οχήματα που μετέφεραν «τουλάχιστον 60 ανθρώπους» είχαν αναχωρήσει από το Αρλίτ «γύρω στις 15 Οκτωβρίου» για το Ταμανρασέτ, μια πόλη στη νότια Αλγερία, στην καρδιά της Σαχάρας.

Ο δήμαρχος της Αγκαντέζ δήλωσε ότι όταν στο ένα όχημα προκλήθηκε βλάβη, το άλλο έφυγε άδειο, χωρίς τους μετανάστες, για να βρει ανταλλακτικά για την επιδιόρθωση του πρώτου. Οι μετανάστες χωρίστηκαν τότε σε μικρές ομάδες για να αναζητήσουν μικρές οάσεις. Ύστερα από αρκετές ημέρες περιπλάνησης στην έρημο, πέντε άνθρωποι κατάφεραν να φθάσουν στην πόλη Αρλίτ και να ειδοποιήσουν το στρατό, ο οποίος όμως έφθασε πολύ αργά στην περιοχή.

Είναι αρκετά σύνηθες, διακινητές να εγκαταλείπουν μετανάστες στο μέσον της ερήμου, καταδικάζοντάς τους σε βέβαιο θάνατο.

Σύμφωνα με τον Αζάουα Μπαμάνε, αξιωματούχο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Αρλίτ, η ομάδα τον μεταναστών περιελάμβανε ολόκληρες οικογένειες, με πολλά παιδιά και γυναίκες, που είχαν προορισμό την Αλγερία όπου σχεδίαζαν να ζήσουν από την επαιτεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By