Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μετωπική σύγκρουση Σαμαρά- Τσίπρα με φόντο τον προϋπολογισμό

Ψηφίζεται τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός 2014- Θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των προέδρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης

vouli_psifos640

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή, με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των προέδρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετωπική αναμένεται να είναι, πάντως,  η σύγκρουση Σαμαρά- Τσίπρα, μετά τις εκατέρωθεν βολές που εκτοξεύθηκαν πριν ένα μήνα περίπου κατά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα διοργανώνουν το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος αντιδρώντας στον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης.

samaras-vouli

Στο καφενείο της Βουλής βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός, για να κάνει το καθιερωμένο «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές που αντιδρούν στα επικείμενα μέτρα για την άρση των πλειστηριασμών και τον φόρο ακινήτων.

Βουλευτές της ΝΔ μόλις τον είδαν, τον περικύκλωσαν κυριολεκτικά και η κουβέντα μεταξύ τους ήταν χαλαρή αλλά πολιτική. Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, υπογραμμίζοντας ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ που ήταν στη συντροφιά, έδωσε ο πρωθυπουργός στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβερνητική συνοχή 

Σε τεντωμένο σκοινί, ωστόσο, κινείται η  συνοχή της κυβέρνησης, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις με φόντο την  υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι σαφές ότι τα  επιτελεία των δύο κομμάτων  θέλουν να περάσουν αυτή τη δοκιμασία χωρίς απώλειες, κάτι που είναι μάλλον αμφίβολο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι  επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας  έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί είναι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, η οποία κάλεσε ανοιχτά σε «αποστασία» τους γαλάζιους βουλευτές για καταψήφιση του  προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα τη διαγραφή Nίκου Κιουτσούκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές στρέφονται κατά της ηγεσίας του κόμματος, ωστόσο η συγκεκριμένη παρέμβαση καταδεικνύει την αποστασιοποίηση μελών του κόμματος από την ακολουθούμενη πολιτική.

Επίσης, τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης αποτελούν το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων και οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, που θα κατατεθούν την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «περάσει» , σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, το νέο φόρο ακινήτων και την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τα οποία και προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της συμπολίτευσης. Η διάταξη για τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ενταχθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και να γίνει συζήτηση… δύο σε ένα.

Σε κλίμα κατά της κυβέρνησης είναι και η αποστροφή του λόγου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, με την οποία χαρακτήρισε «πολύ θετική» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για έναν χρόνο. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να πει όχι στις μαζικές απολύσεις, όχι στους πλειστηριασμούς και επαναφορά της κοινωνικής πολιτικής για να έχουν ρεύμα οι ανήμποροι πολίτες που δεινοπαθούν», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κασσής, ενώ τη διαφωνία του με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εξέφρασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Από το ΠΑΣΟΚ και ο Θάνος Μωραΐτης, που υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει αποφασίσει πού θέλει να πάει και δεν έχει σχέδιο ανασυγκρότησης, προειδοποιώντας ότι «δεν θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσει νέα μέτρα» σε ενδεχόμενο συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε μερικούς μήνες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Και ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By