Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεϊμαράκης: Το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας της Ελλάδας

Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής Βουλής στη Λευκωσία

newego_LARGE_t_1101_54370924_type12713

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού παραμένει στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας της Ελλάδας, μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής Βουλής στη Λευκωσία για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Μεϊμαράκης, τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου συμπαρίστανται θερμά στον αγώνα για δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι, παρά την οικονομική κρίση που περνούν Κύπρος και Ελλάδα, «δεν υπάρχει κρίση αξιών και ούτε πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στα δημοκρατικά ιδεώδη και τους αγώνες για ατομικά δικαιώματα, δημοκρατία και ελευθερία». Επεσήμανε ότι ο απανταχού Ελληνισμός στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση οριστικής λύσης, ενώ δήλωδρ ότι απατήθηκαν «όσοι ισχυρίστηκαν ότι η οικονομική κρίση θα ελαστικοποιήσει τις θέσεις Κύπρου και Ελλάδας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει, επιτέλους, να συμβάλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Το συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής δεν επιτρέπει σε κανέναν να εφησυχάζει, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι, με κάθε ευκαιρία, σκοπός είναι η αφύπνιση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, και η ανάδειξη της πραγματικής διάστασης του κυπριακού προβλήματος, πρωτίστως ως ζητήματος εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους- μέλους της ΕΕ.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο κυπριακός λαός κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, έχοντας απέναντί του μια αδιάλλακτη πλευρά, που αποφεύγει να κάνει το μεγάλο βήμα παρά το ότι επιδιώκει να ολοκληρώσει, όπως υποστηρίζει, την ενταξιακή της πορεία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η πορεία αυτή της Τουρκίας προϋποθέτει τον αμοιβαίο σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά και την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κατήγγειλε, τέλος, την Τουρκία ότι στο Κυπριακό εξακολουθεί να προτείνει δύο λαούς, δύο κράτη, νομιμοποίηση του εποικισμού και της διαίρεσης, εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία.

By