Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Με έξοδο από το ευρώ απειλούσε την Ελλάδα ο Τρισέ

Ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ προσπαθούσε το 2011 να πιέσει την Ελλάδα να μην ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της

Europe Financial Crisis ECB

Για το ενδεχόμενο να «τεθεί σε μείζονα κίνδυνο η αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ» είχε προειδοποιήσει, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ την Αθήνα το 2011 εάν τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αναφέρει σε επιστολή του στις 7 Απριλίου του 2011 προς τον τότε πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου: «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο».

«Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον» αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Ζ. Κ. Τρισέ γίνεται πιο ξεκάθαρος λέγοντας πως «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Έτσι, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιούσε πως ακόμη και η επιδίωξη της επιμήκυνσης θα οδηγούσε τη Φρανκφούρτη να τραβήξει την «πρίζα» της μηχανικής υποστήριξης, με συνέπεια την έξοδο από το ευρώ και την ανάγκη στροφής σε εγχώριο νόμισμα ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος των τραπεζών.

Ο κ. Τρισέ αναφέρει ότι μια αναπροσαρμογή του χρέους «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλες ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, απόντων επαρκών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενδεχομένως να χρειαστεί να αποκλειστούν από πράξεις νομισματικής πολιτικής».

By