Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με κατάνυξη ο εορτασμός της Ανάστασης (βίντεο)

Mηνύματα ελπίδας από τον Βαρθολομαίο και τον Θεόφιλο Γ”.

fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis

Με μικρή καθυστέρηση έφθασε, το Μεγάλο Σάββατο, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Στο αεροδρόμιο η υποδοχή, όπως κάθε χρόνο, έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.  Τελέστηκε  σύντομη δέηση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος παρέστη στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χιλιάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον ιερό ναό της Αναστάσεως στην παλαιά πόλης της Ιερουσαλήμ, για να παρακολουθήσουν το τελετουργικό.

Λίγο μετά τις 14:15 του Μ. Σαββάτου οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα κι Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος ΙΙΙ, κρατώντας από 33 κεριά σε κάθε του χέρι, όσα τα χρόνια του Ιησού, βγήκε με το Άγιο Φως από το κουβούκλιο στον Πανάγιο Τάφο για να το μεταδώσει μαζί με το μήνυμα της Ανάστασης σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

 

Ανάμεσα σ’ εκείνους που παρέστησαν ήταν κι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Άντρη

Στις δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος σήμερα αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος στο πασχαλινό του μήνυμα. «Την περίοδον της σημερινής γενικής αποσυνθέσεως παγκοσμίως, η ελπίς πάντων των περάτων της γης, η Σοφία του Θεού είναι η παρουσία της ουράνιας συνθέσεως και αρμονίας. Τον καιρόν της καταρρεύσεως και του προσδοκωμένου θανάτου υπάρχει το γεγονός της Αναστάσεως και η ενίσχυσης της πεποιθήσεως επί τον Κύριον» αναφέρει και προσθέτει ότι « η Ανάσταση είναι η δύναμη, η ελπίδα και η χαρά για τον κόσμο. «Δια της Αναστάσεως υπερβαίνομεν τον πόνον και την θλίψιν δι” όλα τα κακά της φυσικής επιγείου ζωής. Η Ανάστασις είναι η απάντησις του Θεού εις την απορίων του πληγωμένου από τα δεινά του κόσμου ανθρώπου».

Στο αγιαστικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, προσκυνηματικό και ειρηνευτικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία των Αγίων Τόπων, αναφέρεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ” στο πασχαλινό μήνυμά του. «Η Εκκλησία διδάσκει και εξαγιάζει τους πιστούς αυτής δια των μυστηρίων, φροντίζει τους πτωχούς, εκτρέφει τους πεινώντας και παραμυθεί «τους αποψύχοντας ανθρώπους από φόβου και προσδοκίας των επερχομένων τη οικουμένη» (Λουκ. 21, 26), τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας, της οικονομικής κρίσεως και ποικίλης εκμεταλλεύσεως».

By