Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με κατασχέσεις κινδυνεύουν 260.000 επιχειρήσεις με ασφαλιστικές οφειλές

Η πρόταση που έχει υποβληθεί  από το ΙΚΑ προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι και 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60%, κατάργηση του επιτοκίου 8,15% και αύξηση των μηνιαίων δόσεων (σε 72 και πάνω) ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών

louketo

Με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμών κινδυνεύουν περισσότερες από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  Καθημερινή, η ρύθμιση «Νέα Αρχή», η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας ανενεργή για την πλειονότητα  των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμούν ότι εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου δεν υπάρξει μια νέα ρύθμιση, βελτιωτική της υφισταμένης, χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία με ανυπολόγιστο κόστος για τα ίδια τα Ταμεία.

Από την πλευρά του ΙΚΑ η πρόταση που έχει υποβληθεί  προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι και 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60%, κατάργηση του επιτοκίου 8,15% και αύξηση των μηνιαίων δόσεων (σε 72 και πάνω) ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αλλαγή, η υποβολή των αιτήσεων θα είναι, όπως και στη «Νέα Αρχή», για μία και μοναδική φορά. Οι οφειλέτες που δεν υπαχθούν ή απολέσουν τη ρύθμιση, προτείνεται να έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής μόνο στην πάγια ρύθμιση του ν.4152/2013, χωρίς εκπτώσεις, με επιβολή ετήσιου επιτοκίου επί της κύριας οφειλής (8,15%) και καταβολή σε 12 ισόποσες δόσεις.

 

By