Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με προγραμματική στη διαπραγμάτευση

Πολιτικό πλαίσιο στη διαπραγμάτευση αποτελεί η προγραμματική συμφωνία Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ

maximou-shadow

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας 43 σημείων, στο οποίο συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επικεντρώνεται σε δύο «όχι», προκειμένου να αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους: «Όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις» και «όχι» σε νέο μνημόνιο. 

Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές δεν αναφέρονται στις ισχύουσες μνημονιακές υποχρεώσεις, δηλαδή σε μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά τώρα δρομολογείται η εφαρμογή τους. Επιπλέον οι εταίροι ορίζουν ως στόχο την έξοδο από το μνημόνιο και άρα αποκλείουν τη σύναψη ενός νέου μνημονίου τον Ιούνιο, ωστόσο επιμένουν στην πιστή εφαρμογή του προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, καθώς όπως τονίζει το κείμενο «δεν υπάρχει σχέδιο Β». Όσο για τη φορολογική πολιτική, «γενική φιλοσοφία» είναι η μείωση των φόρων και του ΦΠΑ, όχι όμως προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή του προγράμματος και επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Η προγραμματική συμφωνία κάνει λόγο για ορίζοντα τετραετίας και αναφέρει την πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση για την επίτευξη των εθνικών στόχων, ενώ καλεί σε διάλογο τις υπεύθυνες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Ειδική αναφορά γίνεται στον ενδοκυβερνητικό συντονισμό «χωρίς αιφνιδιασμούς», αλλά και στο βάρος που σηκώνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, δεδομένης της πίεσης που ασκούν οι βουλευτές για τη μη λήψη νέων μέτρων. Δίνεται η διαβεβαίωση για προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς και σημειώνεται ότι:  «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει με τη βοήθεια της αγοράς να αποδώσει τα ανάλογα δημοσιονομικά αποτελέσματα προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Με το πολιτικό αυτό πλαίσιο θα κινηθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκινά σήμερα σε πολιτικό επίπεδο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, συνεχίζεται με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στις 29 Οκτωβρίου και των επικεφαλής της τρόικας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και η οποία ουσιαστικά πρέπει να έχει αποδώσει τους πρώτους καρπούς πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Η απάντηση πάντως του επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη πως  η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές αντίθετα με τις ελπίδες της κυβέρνησης,  καθώς η χώρα θα μείνει σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων, ήταν ένα ακόμη δυσάρεστο μήνυμα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κάτι τέτοιο ακυρώνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο και έξοδο από το μνημόνιο τον Ιούνιο. Μετά τη συνάντηση των δύο αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε μία μακρά σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό επιτελείο και στη συνέχεια προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας: «Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το EFSF. Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εξάλλου, σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο και των υπολοίπων».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By