Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη νίκη της Μέρκελ ασχολείται ο αυστριακός τύπος

 Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του A. Σαμαρά  προς την  Μέρκελ, χωρίς όμως να ακολουθήσουν οι συνηθισμένοι έπαινοι

merkelB

«Ικανοποίηση στην Αθήνα για την απομάκρυνση των Ελεύθερων Δημοκρατών», τιτλοφορεί σημερινή ανταπόκρισή της από την Αθήνα η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», αναφερόμενη στις αντιδράσεις για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών στην Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται στον υπότιτλο, ελπίζει σε μια χαλάρωση των σκληρών γερμανικών όρων μέσω των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς την καγκελάριο Μέρκελ, χωρίς όμως να ακολουθήσουν οι συνηθισμένοι έπαινοι για τη νικήτρια τω εκλογών «καθώς είναι γνωστό πως οι Έλληνες, που καθιστούν συνυπεύθυνη τη Μέρκελ και τη δική της πολιτική λιτότητας για τα βάσανά τους, δεν συγκαταλέγονται στους φίλους της».

Ωστόσο το ενδιαφέρον για την έκβαση των γερμανικών εκλογών υπήρξε μεγάλο και οι Έλληνες είχαν αποδεχθεί ήδη πριν από τις εκλογές ότι θα παραμείνει η Μέρκελ, ενώ ορισμένοι πολιτικοί και σχολιαστές, προσπαθώντας να δουν και τις θετικές σελίδες του αποτελέσματος, παραπέμπουν στην ήττα των Ελεύθερων Δημοκρατών που εγκαταλείπουν το συνασπισμό και των οποίων δεν ξεχνούν τις αρνητικές θέσεις κατά της Ελλάδας, όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση.

Με ικανοποίηση προσμένεται, εξάλλου, ένα πιθανό τέλος της εποχής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο οι ελληνικές προσδοκίες θέλουν να αντικαθιστά ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, η Αθήνα θεωρεί σχεδόν ως δεδομένο το μεγάλο συνασπισμό, έστω και έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις και πως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα δημιουργήσουν «γέφυρες» προς το Γάλλο Σοσιαλιστή πρόεδρο Ολάντ ώστε να γίνει η Ευρώπη πιο ενιαία και πιο κοινωνική, προωθώντας και την Τραπεζική Ένωση, από την οποία πολλά προσμένει η Αθήνα.

Τίτλο «Φόβος και αναγνώριση στην Αθήνα» έχει σημερινή εκτενή ανταπόκριση της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ», που ασχολείται με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, την επίσκεψη της «ανεπιθύμητης» τρόικα, το συνεχιζόμενο κύμα απεργιών και τον αποτροπιασμό για τη Χρυσή Αυγή μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, στην ανταπόκριση σημειώνεται πως ήταν γνωστό ήδη πριν από τις γερμανικές εκλογές πως στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι οι φίλοι της Μέρκελ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, ενώ παρατίθενται δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αργύρη Ντινόπουλου ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν πλέον νέα πακέτα λιτότητας, ακόμη και αν η Άγκελα Μέρκελ είχε αποσπάσει ποσοστό 60% στις εκλογές».

Παρατίθενται επίσης δηλώσεις του Δημήτρη Δρούτσα «των συγκυβερνώντων Σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτή και πρώην ΥΠΕΞ υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου», σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να υπάρξει μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, για να δούμε φως στο τέλος του τούνελ».

Αυτό όμως, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, το απορρίπτει κατηγορηματικά προπάντων ο δανειστής της Ελλάδας η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ αμέσως μετά την εκλογική νίκη της είχε τονίσει πως στην υπόθεση της Ελλάδας θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By