Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με τον Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε ο Τζον Κέρι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κέρι τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή για την ειρήνη» , αν και κατέστησε σαφές στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επανέναρξη των συνομιλιών

 

maxmout abas

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δίωρη συζήτηση με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Λονδίνο αργά την Τετάρτη στην πρώτη τους συνάντηση, αφότου κατέρρευσε η αμερικανική προσπάθεια διαμεσολάβησης για μια ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κέρι τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή για την ειρήνη» , αν και κατέστησε σαφές στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τόσο τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να «απέχουν από άχρηστα βήματα».

Ο πρόεδρος Αμπάς ενημέρωσε επίσης τον Τζον Κέρι για τις παλαιστινιακές πολιτικές εξελίξεις, είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα σχέδια που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα για τη συμφωνία της Φατάχ και της Χαμάς για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το Ισραήλ ανέστειλε τις ειρηνευτικές συνομιλίες στις 24 Απριλίου, αντιδρώντας στο απρόσμενη σύμφωνο ενότητας των δυο παλαιστινιακών ομάδων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι «επανέλαβε την ανάγκη κάθε παλαιστινιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ισραήλ , να δεσμευθεί για τη μη βία , και να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες συμφωνίες ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αμπάς για τη δημόσια δέσμευσή του σε αυτές τις αρχές» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επίσημη ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση. Ο Τζον Κέρι είναι στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ( δυτικούς και άραβες) όπου θα εξεταστεί η κρίση στη Συρία και πιθανώς στην Ουκρανία.

By