Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με τον Μπόνο τα βάζει τώρα ο Τσίπρας

Τη μισή αλήθεια για την τρόικα είπε ο Μπόνο υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

bono_merkel660-376
Κριτική στον τραγουδιστή Μπόνο των U2 άσκησε από το Δουβλίνο ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο καλλιτέχνης είπε τη μισή αλήθεια στην ομιλία του, την περασμένη Παρασκευή, στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όταν και δήλωσε πως η τρόικα «πήδ..ξε» τον ιρλανδικό λαό «αλλά τα καταφέραμε».

«Σας είπε τη μισή αλήθεια. Αφορά το πρώτο σκέλος. Η άλλη μισή είναι ότι τα κατάφεραν οι ευρωπαϊκές τράπεζες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ιρλανδική πρωτεύουσα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ανθυποψήφιων του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, λέγοντας ότι οι δύο αυτοί πολιτικοί εκπροσωπούν τον νεοφιλελευθερισμό και αποτελούν επιλογή της Μέρκελ, του Κένι και του Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση και το όραμα της Αριστεράς για την Ευρώπη, και τόνισε ότι «οι πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης’ δεν είναι η λύση για την κρίση, είναι η ίδια η κρίση».

Αναφερόμενος στην σημασία των Ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμά τους μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, γιατί όπως τόνισε, ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την Ε.Ε. σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε σειρά στοιχείων για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σημειώνοντας ότι με την εφαρμογή του απειλείται η κοινωνική συνοχή, αλλά και η δημοκρατία.

Tsipras

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε, μάλιστα τα τρία διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι ευρωπαίοι πολίτες στις επικείμενες ευρωεκλογές:

Πρώτο δίλημμα το αν τα μνημόνια πέτυχαν ή απέτυχαν και αν αποτελούν «ιστορίες επιτυχίας» για τις χώρες που εφαρμόζονται. Δεύτερο δίλημμα αν θα βγούμε από την κρίση με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής ή με αλληλεγγύη και ανάπτυξη. Τρίτο δίλημμα αν θέλουμε την Ευρώπη της κ. Μέρκελ ή μια άλλη Ευρώπη, της απασχόλησης, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και προς την Α. Μέρκελ «Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η υπογραφή της απερχόμενης συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» και αναφέρθηκε στους τρεις πόλους μεταξύ των οποίων θα επιλέξουν οι πολίτες:

  1. Τον πόλο του νεοφιλελευθερισμού, των Γιούνκερ, Σουλτς και Μέρκελ,
  2. Τον πόλο της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς και του νεοναζισμού (στο σημείο αυτό τόνισε ότι Ευρώπη – και ειδικότερα η Γερμανία – έχει ιστορική και πολιτική ευθύνη για τη Δημοκρατία στην Ουκρανία, καθώς ανέχεται τη συμμετοχή του «Δεξιού Τομέα» στην εξουσία και
  3. Την ευρωπαϊκή Αριστερά που αποτελεί το μοναδικό πραγματικό αντίπαλο δέος και η μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στο νεοφιλελευθερισμό. «Εμείς είμαστε το αναγκαίο πολιτικό αντίβαρο, στη σκοτεινή Ευρώπη από την άνοδο της ακροδεξιάς και την αναζωπύρωση του φασισμού, πάνω στα συντρίμμια της λιτότητας, της ύφεσης και της φτώχειας» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

 

By